Nobelpriset 2018

Kungliga Vetenskapsakademin utdelar varje år i Stockholm den 10 december Nobelpriset enligt Alfred Nobels sista vilja och testamente.

Nobelpriset är ett internationell pris som delas ut årligen sedan 1901 för prestationer i fysik, kemi, medicin, litteratur och för fred. Från år 1968 delar Sveriges Bank ut ett pris i ekonomisk vetenskap till minne av Alfred Nobel, grundaren av Nobelpriset.

Prisvinnarna meddelas i oktober varje år. De mottar sina utmärkelser (ett prisbelopp, en guldmedalj och en diplom) den 10 december, årsdagen för Nobels död.

Måndagen den 1 oktober tilldelades Nobelpriset i fysiologi eller medicin i lika delar till James P. Allison och Tasuku Honjo ”för deras upptäckt av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer”.

Mer information: Fysiologi eller medicin

Tisdag 2 oktober tilldelades Nobelpriset i fysik för banbrytande uppfinningar inom laserfysik” med ena hälften till Arthur Ashkin ”för den optiska pincetten och dess tillämpning på biologiska system” och med andra hälften gemensamt till Gérard Mourou och Donna Strickland ”för deras metod att alstra högintensiva, ultrakorta optiska pulser”.

Mer information: Fysik

Onsdagen den 3 oktober tilldelades Nobelpriset i kemi med ena halvan till Frances H. Arnold "för riktad evolutionen av enzymer" och den andra halvan delas mellan George P. Smith och Sir Gregory P. Winter ”för fagdisplay av peptider och antikroppar”.

Nobelpriset i litteratur har inte delats ut för år 2018.

Mer information: Kemi

Fredagen den 5 oktober tilldelade den norska Nobelkommitteen Nobels fredspris till läkaren Denis Mukwege och yazidiern Nadia Murad f för sin kamp mot sexuellt våld mot kvinnor.

Mer information: Fredspriset (på engelska)

Måndagen den 8 oktober tilldelade Kungliga Vetenskapsakademin
Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2018 till William D. Nordhaus ”för att ha integrerat klimatförändringar i långsiktig makroekonomisk analys” och Paul M. Romer ”för att ha integrerat teknisk utveckling i långsiktig makroekonomisk analys”.

Mer information: Ekonomi