Traditionsenlig gudstjänst och luciatåg spred ljus i advent

06 dec 2019

Första advent bjöd svenska ambassaden tillsammans med svenska kyrkan in till traditionsenlig adventsgudstjänst och luciatåg. 170 gäster deltog och lyssnade till när ambassadör Helena Sångeland välkomnade till denna ljusfest i advent. Svenska kyrkans präst Gustav Jacobsson ledde gudstjänsten och luciatåget bestående av 13 lucior spred julstämning och värme i decembermörkret.

Grunden till luciafirandet i modern tid skapades i västra Sverige där den ljusprydda lucian dök upp på herrgårdarna och slotten med en kaffebricka tidigt på morgonen. Den tidigaste skildringen av ett svenskt luciafirande som finns bevarad är från 1764 på Horns boställe, norr om Skövde. I slutet av 1800-talet lanserades lucia på Skansen i Stockholm, men det skulle dröja ända till 1927 innan luciafirandet blev folkligt då Stockholms Dagblad arrangerade det första offentliga luciatåget. Seden spreds därefter snabbt runtom i landet – oftast genom initiativ från lokalpress, som arrangerade luciatåg och omröstningar om vem som skulle få bli Lucia.

Vill du hålla kontakten?
Vill du hålla dig uppdaterad gällande framtida event? Skicka ett mail till vårt kommunikationsteam för att motta information om uppkommande event. Genom att skicka ett mail till oss godtar du att din e-mail kommer att användas i detta syfte. Klicka här för registrering.  

Ambassaden uppmuntrar samtliga svenskar som befinner sig i landet att registrera sin utlandsvistelse genom ambassadens svensklista. Listan kan vid behov användas av UD/ambassaden för att snabbt kunna kontakta dig som svensk om en konsulär krissituation skulle drabba det land du befinner dig i. Klicka här för registrering

Präst Gustav Jacobsson är baserad i Hong Kong, men täcker även Peking, Shanghai och Taipei där svenska kyrkan bjuder in till gudstjänster, konfirmationsundervisning och samtal. Klicka här för att maila Gustav Jacobsson.

Senast uppdaterad 10 dec 2019, 13.36