Tillfälligt förbud mot resor till Sverige

27 apr 2020

Regeringen har, med anledning av Europeiska rådets och kommissionens uppmaning, beslutat att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige, i syfte att mildra effekterna och minska spridningen av covid-19.

Beslutet gäller från och med den 19 mars och har förlängts till 15 maj. Det är en exceptionell åtgärd, som inte ska vara längre än nödvändigt.

Alla resor till Sverige stoppas inte. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kommer att kunna återvända till sina hem. Inreseförbudet gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige. Det gäller t.ex. diplomater, personer som är i behov av internationellt skydd och personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige, såsom hälso- och sjukvårdspersonal och personer som transporterar varor till Sverige.

Inreseförbudet gäller för alla utländska medborgare som försöker resa in i Sverige från ett land som inte ingår i EES samt Schweiz.

Coronaviruset är en internationell angelägenhet som kräver gränsöverskridande samarbete och koordinerade åtgärder. Dagens beslut ligger i linje med Europeiska rådets och kommissionens uppmaning till EU:s medlemsländer att införa ett tillfälligt inreseförbud till EU-området från tredjeland.

Vilka omfattas av inreseförbudet?
Inreseförbudet gäller för alla utländska medborgare som försöker resa in i Sverige från ett land som inte ingår i EES samt Schweiz. Undantag ska däremot göras för bland annat personer med uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Sverige samt personer som är medborgare i en annan EES-stat eller som är familjemedlemmar till en sådan person, som behöver resa in i landet för att kunna återvända till sina hem. Även utlänningar som har särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige kan undantas, det kan t.ex. handla om hälso- och sjukvårdspersonal, personer som arbetar med transport av varor och personer med trängande familjeskäl. Undantagen i den nya förordningen överensstämmer med de undantag som EU-kommissionen angett i sitt meddelande den 16 mars. Inreseförbudet omfattar inte svenska medborgare.

Senast uppdaterad 03 apr 2020, 14.33