Närings- och Finansutskottets studieresor i Kina

10 sep 2019

I förra veckan besökte två parlamentariska kommittéer, utskottet för näring samt utskottet för finans Peking, Shanghai, Shenzhen och Hong Kong, för att lära mer om Sveriges viktigaste handelspartner i Asien.

Syftet med näringsutskottets besök var att få ökad förståelse för hur kinesiska företag arbetar med entreprenörskap och innovation samt svenska företags förutsättningar och möjligheter att verka på den kinesiska marknaden. Delegationen mötte även parter för att diskutera handelspolitiska och immaterialrättsliga frågor samt digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Delegationen vill också fördjupa sina kunskaper om Kinas syn på tillförsel och förbrukning av energi.

Syftet med finansutskottets resa var att diskutera olika frågeställningar inom ekonomisk tillväxt och demografi, finans- och penningpolitik, finansiell stabilitet och digitalisering samt artificiell intelligens.

I Peking mötte utskotten bland annat den nationella folkkongressen, nationella energimyndigheten, AIIB, Världsbanken, Ericsson, SEB, Business Sweden, svenska handelskammaren, EU SME centret, forskningsinstitut och tankesmedjor.  

Senast uppdaterad 10 sep 2019, 14.32