Alternate Text

Sveriges ambassadAstana, Kazakstan

Välkommen till Sveriges ambassad i Kazakstan, Astana

Lokal tid 17:03

Varning: Extra försiktighet vad gäller nya kontakter via internet

26 mar 2024

Ambassaden i Astana rekommenderar att iaktta extra försiktighet vad gäller nya kontakter via internet flickvänner/vänner, att inte skicka pengar till Kazakstan etc!                                                                    VARNING: På förekommen anledning: Ambassaden i Astana rekommenderar att iaktta extra försiktighet vad gäller nya kontakter via internet flickvänner/vänner, att inte skicka pengar till Kazakstan etc!

Sveriges ambassad i Kazakstan har blivit uppmärksammad på upprepade fall av bedrägerier mot svenska medborgare, där en person som påstår sig vara en kvinna från Kazakstan, som ofta presenterar sig som en ryska, och som ber om att få pengar överförda, till exempel för att täcka resekostnader till Sverige eller för att ”bevisa för den svenska ambassaden i Kazakstan att hon har tillräckliga medel för att ansöka om visum till Sverige”. I sådana fall är sannolikheten för bedrägeri stor.

Sveriges ambassad i Kazakstan hanterar inte visumfrågor och representeras av Lettlands ambassad i Astana och Litauens generalkonsulat i Almaty i visumärenden. Lettlands ambassad i Astana och Litauens generalkonsulat i Almaty genomför ibland kontroll av de sökandes tillgångar när de ansöker om visum. De ber dock inte om några extra avgifter, förutom ansökningsavgiften, och det finns ingen utreseskatt eller liknande i Kazakstan.

Vi rekommenderar därför att Du tänker efter en extra gång och är extra vaksam om Du får frågor av den här typen om överföring av pengar via bank eller dylikt från nya vänner/en flickvän on-line. Om Du ändå skulle tveka, är Du välkommen att kontakta Sveriges ambassad i Astana.

För mer information om bedrägerier på nätet, besök Polisens webbplats Crime Victim Support | The Swedish Police Authority (polisen.se).

För anmälan av romansbedrägerier, besök Polisens webbplats Romansbedrägeri | Polismyndigheten (polisen.se)

För mer information om Sveriges visumkrav, vänligen besök webbsidorna för Lettlands ambassad (som tar emot dokument genom VFS Global visumcenter) och Litauens generalkonsulat.

Senast uppdaterad 26 mar 2024, 17.18