Alternate Text

Sveriges ambassadTel Aviv, Israel

Lokal tid 15:33

70 år av diplomatisk närvaro i Israel

År 2021 uppmärksammar ambassaden i Tel Aviv 70 år av diplomatisk närvaro i Israel. Sverige var ett av 33 länder som röstade för FN:s delningsplan för det brittiska mandatet Palestina år 1947 och likaså ett av de länder som år 1948 erkände Israel som stat. Sverige har haft en fast beskickning i landet sedan år 1951.

Sverige har haft en fast beskickning i Israel sedan år 1951. Dessförinnan sköttes de diplomatiska kontakterna genom århundraden från andra länder runt om i regionen. Sverige var ett av 33 länder som röstade för FN:s delningsplan för det brittiska mandatet Palestina år 1947 och likaså ett av de länder som år 1948 erkände Israel som stat. Utöver ambassaden i Tel Aviv har Sverige två honorära konsulat i Israel, belägna i Haifa och Eilat.

År 1962 besökte statsminister Tage Erlander Israel och år 1999 gjorde statsminister Göran Persson ett officiellt besök i Israel. Under tiden mellan dessa besök och tiden därefter har ett flertal besök på ministernivå genomförts, på senare år av bl.a. vice statsminister och utbildningsminister Jan Björklund år 2012, EU- och handelsminister Ann Linde år 2017, ministern för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson år 2019 och utrikesminister Ann Linde år 2021. Den 23 januari 2020 deltog statsminister Stefan Löfven i World Holocaust Forum för att hedra Förintelsens offer, samt uppmärksamma att det var 75 år sedan befrielsen av Auschwitz Birkenau. Minneshögtiden ägde rum på Yad Vashem, som är den israeliska myndigheten till minne av Förintelsens offer.

Israel är en av Sveriges främsta handelspartners i regionen och flera svenska företag finns representerade i landet, däribland ABB, AstraZeneca, Atlas Copco Ericsson, Ikea, H&M, Recipharm, Scania, SKF, SSAB och Volvo. År 2018 öppnade den svenska innovationsmyndigheten Vinnova ett kontor i Tel Aviv – det andra internationella kontoret i världen det i efter Silicon Valley, USA.

Sverige och Israel har traditionellt haft ett nära forskningssamarbete. Svenska och israeliska företag samt högskolor ingår i en lång rad gemensamma forskningsprojekt på tillämpad nivå och grundnivå. De industriella forskningssamarbetena genomförs framför allt inom ramen för multilaterala program, varav huvuddelen innefattas av EU:s ramprogram för forskning och innovation (Horisont 2020) där Israel, som enda land utanför EU, är medlem.

Ambassaden i Tel Aviv var en av de första svenska beskickningarna att ledas av en kvinnlig ambassadör, då ambassadör Inga Thorsson tillträde som beskickningschef år 1964. Thorsson blev så blott den tredje svenska kvinnliga ambassadören efter ambassadörerna Agda Rössel och Alva Myrdal. 

Ambassaden i Tel Aviv uppmärksammade år 2021 på olika sätt att det då var 70 år sedan Sverige etablerade en fast beskickning i Israel, genom alltifrån fysiska evenemang till kommunikation och aktiviteter på sociala medier.

 

Senast uppdaterad 17 mar 2021, 15.03