Alternate Text

Sveriges ambassadDublin, Irland

Lokal tid 05:54

Statsbesök till Irland, 22-24 maj 2019

27 maj 2019

Den 22-24 maj besökte Kungen och Drottningen Irland på inbjudan av Irlands president Michael D. Higgins. Fokus för statsbesöket var digitalisering, hållbarhet, hälsa och sjukvård, kultur och samarbetet inom EU och FN. Regeringen representerades av utrikesminister Margot Wallström, energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och statssekreteraren i Socialdepartementet Maja Fjaestad.

Dag 1 (länk till Kungahusets hemsida)

Under den första dagen hälsades Kungaparet välkomna av president Michael D. Higgins och hans hustru Sabina Higgins vid presidentens palats Áras an Uachtaráin. Därefter följde kransnedläggning vid Garden och Remembrance, uppvisning av gaeliska sport, möte med den svenska affärsdelegationen, lunch med svensk-irländska handelskammaren och ett hundratal svensk-irländska affärsmän, mottagning hos borgmästaren, möte med talmännen i parlamentet och slutligen statsbankett.

Dag 2 (länk till Kungahusets hemsida)

Under den andra dagen närvarade Kungaparet vid ett seminarium om framtidens utmaningar inom hälsa och sjukvård samt ett litteraturseminarium om emigration och migration med den världsberömde författaren Joseph O’Connor. Vidare följde besök på Eirgrid (ett statligt företag för Irland nationella elsystem), mottagning för svenska diasporan under värdskap av ambassadör Lars Wahlund, möte med Irlands An Taoiseach (premiärminister) Leo Varadkar, besök på Science Gallery om ungas psykiska hälsa, presentation av utställningen ”Ór – Ireland’s Gold” och slutligen Kungaparets svarsmiddag.

Dag 3 (länk till Kungahusets hemsida)

Under den tredje dagen närvarade Kungaparet vid ett seminarium om digital infrastruktur på Ericsson i staden Athlone. Sedan åkte delegationen till Marin Institute i Galway för en utställning om hållbart fiske med juniorminister Seán Kyne, en bondgård i Burren med visning av det unika landskapet och Burren Smokehouse för att ta del av produkter som ingår i ”Burren Food Trail”.

Vid sidan av det officiella programmet hade ministrarna egna program innefattandes bilaterala möten med irländska ministrar så som utrikesminister Simon Coveney, hälsominister Simon Harris, kommunikations-, klimat- och miljöminister Richard Bruton, juniorminister för samhällsutveckling, naturresurser och digital utveckling Sean Canney och juniorminister med ansvar för handel, sysselsättning, företag, EU:s inre marknad och dataskydd Pat Breen.

 
Kungahuset på Facebook
Kungahuset på Instagram
Senast uppdaterad 27 maj 2019, 09.28