Alternate Text

Sveriges ambassadDublin, Irland

Lokal tid 09:58

Sverige öppnar ambassad i Dublin

03 nov 2021

Sveriges regering beslutade 3 november att förstärka närvaron i Irland och öppna en ambassad i Dublin. Syftet med att återöppna är att stärka våra bilaterala relationer, ytterligare utveckla den politiska dialogen och främja svenska intressen i Irland.

Irland är en viktig samarbetspartner för Sverige bilateralt, i EU och internationellt. Syftet med att återöppna en ambassad i Dublin är att stärka våra bilaterala relationer, ytterligare utveckla den politiska dialogen och främja svenska intressen i Irland. Det finns ett betydande intresse för svenska lösningar och potential för ökad svensk export. Sverige och Irland har därtill ett gemensamt intresse av ett starkt och välfungerande EU.

Ambassadens uppdrag blir att företräda Sverige i Irland, utveckla de bilaterala relationerna och stärka den politiska bevakningen samt handels- och Sverigefrämjande och därtill ge konsulär service till svenskar.
UD anpassar kontinuerligt utlandsorganisationen i förhållande till förändringar i omvärlden, ändrade krav och behov samt budgetläge i syfte att skapa bästa möjliga förutsättningar för genomförandet av vår utrikespolitik och för att främja svenska intressen. Detta är en ständig förändringsprocess som innebär att Sverige ibland öppnar eller avvecklar ambassader och konsulat.

Sverige har historiskt alltid haft en nära relation med Irland. När Irland blev självständigt 1949 var Sverige ett av de länder som tidigt upprättade diplomatiska relationer med landet. Den tidigare ambassaden stängdes 2010, och därefter har ett Stockholmsbaserat sändebud varit ackrediterad Irland.

Avsikten är att ambassaden ska kunna öppna i början av 2023. Tidsplanen behöver ta hänsyn till allt från formella processer med värdlandet till praktiska förutsättningar.

Senast uppdaterad 03 nov 2021, 12.10