Alternate Text

Sveriges ambassadAthen, Grekland

Lokal tid 05:46

5th Business Forum Greece-Sweden ”Digitalisation: the future for Greece”

04 apr 2019

5th Business Forum Greece – Sweden “Digitalisation: the future for Greece” ägde rum tisdagen den 19 mars 2019 på det prestigefyllda Stavros Niarchos Foundation Cultural Center i Athen.

Affärsforumet var ett samarrangemang mellan Sveriges Ambassad i Athen och Svensk-grekiska handelskammaren. Talarna från både Sverige och Grekland berörde vilka utmaningar och möjligheter vi står inför i den fjärde industriella revolutionen. Flera svenska företag var representerade vid forumet liksom EU-kommissionen, grekiska industriförbundet, grekiska tankesmedjor, företagare och forskare.

Öppningstalet hölls av landsbygdsminister Jennie Nilsson, som talade om den pågående digitala transformeringen i Sverige och behovet av att ha en omfattande digital infrastruktur både i tätorter och glesbygd. Hon lyfte regeringens digitala strategi och målet att 95 % av alla hushåll och företag år 2020 ska ha bredband med en hastighet på 100 Mbit/s. 

Vi hade flera talare från Sverige, bl.a. Christian Magnusson, undervisningsråd på Skolverket som talade om vikten av undervisning i digital kompetens och allas rätt att ta del av det digitala samhället. Dagens barn och unga ska få möjlighet att möta framtiden och en förändrad arbetsmarknad på lika villkor, oberoende av ursprung och socioekonomiska förutsättningar. Genom att tillhandahålla utbildning i programmering och datakunskap i skolan, förebygger vi ett demokratiunderskott genom att stärka demokratiska rättigheter.

Vi hade också en annan väldigt speciell gäst, roboten Goliath, utvecklad av Fredrik Löfgren vid Linköpings Universitet i Sverige. Fredrik presenterade forskningen, visade upp exempel på tillämpningsområden samt målade upp en bild av vad framtiden kan föra med sig på robotik-området.

Se fler bilder från forumet på vår Facebooksida.

Senast uppdaterad 04 apr 2019, 09.12