Alternate Text

RepresentationNew York, FN

Lokal tid 14:52

Svensk-indiskt FN-initiativ fortsätter att leda tunga industrins klimatomställning

01 jun 2022

Närmare ett hundratal deltagare från länder, industrier samt internationella organisationer möts idag i Stockholm inom initiativet LeadIT för att diskutera den tunga industrins klimatomställning. Sverige, Indien och World Economic Forum är värdar för mötet som uppmanar till beslut och handling för att industrin ska kunna axla ett internationellt ledarskap i klimatomställningen. Nu ingår två nya länder i initiativet: Japan och Sydafrika.

Högnivåmötet Industry Transition Dialogue inom Ledarskapsgruppen för Industriomställning (LeadIT) samlar ministrar från länder från alla kontinenter och företagsledare från olika branscher inom industrin för att diskutera den tunga industrins omställning. LeadIT startades av Sverige tillsammans med Indien på uppdrag av FN 2019.

– Sverige ska axla det internationella klimatledarskapet och visa hela världen hur klimatomställningen skapar jobb och tillväxt. Inte någon gång i framtiden, utan här och nu ser vi starten på en grön industriell revolution i Sverige. Idag har jag varit med om att avtäcka världens första fordon som framställts i Sverige av Volvo och med fossilfritt stål från SSAB. Genom LeadIT samarbetar vi, driver på, och stöttar andra länder så att världen kan snabba på omställningen av den tunga industrin, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll

Mötet är ett viktigt tillfälle för länder och företag att komma överens om vilka insatser från offentlig och privat sektor som kommer möjliggöra den tunga industrin klimatomställning till att bli klimatneutrala år 2050. Det handlar bland annat om att skapa förutsättningar för att öka både utbud och efterfrågan av klimatsmarta industriprodukter. Det handlar även om att arbeta fram färdplaner från industrin som visar på möjligheter, identifierar hinder och ger förslag på lösningar för att driva på den egna industrins omställning och attrahera kapital för de investeringar som behövs.

– Jag är också glad att idag välkomna två nya medlemmar i gruppen; Japan och Sydafrika. Att de ansluter sig till LeadIT möjliggör även för stärkt bilateralt samarbete i omställningsfrågor mellan våra länder, säger Annika Strandhäll.

Senast uppdaterad 16 jun 2022, 10.05