Alternate Text

RepresentationNew York, FN

Lokal tid 09:12

Annika Strandhäll leder förberedande FN-möte inför Stockholm+50

28 mar 2022

Måndag 28 mars leder klimat- och miljöminister Annika Strandhäll ett möte i FN-högkvarteret i New York. FN har bjudit in till mötet som en del i de konkreta förberedelserna för det internationella mötet Stockholm+50.

FN:s möte Stockholm+50 den 2–3 juni har som ambition att snabba på genomförandet av de globala målen för hållbarhet och att främja en hållbar återhämtning efter pandemin. Sverige och Kenya leder gemensamt mötet i FN:s högkvarter i New York, kring förberedelserna inför de tre ledarskapsdialogerna. Förutom FN:s medlemsländer och FN:s organisationer har representanter för bland annat internationella institutioner, ideella organisationer, civilsamhället, urfolk, akademiska institutioner och näringslivet möjlighet att delta.

– FN-konferensen Stockholm+50 har som ambition att påskynda arbetet med hållbar utveckling globalt. Världens länder har lagt grunden för många åtgärder och samarbeten i exempelvis Agenda 2030, men vi måste nu agera och bygga framåt. Det är därför viktigt att även ge civilsamhället och de unga möjlighet att göra sina röster hörda. Klimatet, den biologiska mångfalden och människors hälsa befinner sig på många sätt i ett kritiskt läge just nu, säger miljö- och klimatminister Annika Strandhäll.

De tre ledarskapsdialogerna har följande teman:

  1. Reflektera över det brådskande behovet av konkreta åtgärder för planetens hälsa och välstånd för alla
  2. Nå en hållbar och inkluderande återhämtning från Covid19-pandemin
  3. Öka takten i genomförandet av miljödimensionen i hållbar utveckling inom ramen för FN:s ”Decade of Action”

Inför de tre ledarskapsdialogerna hämtar FN också in synpunkter in genom nationella och regionala konsultationer, samt internationella arbetsgrupper. Ledarskapsdialogerna ska i sin tur bidra till slutdokumentet från Stockholm+50 genom att ge tydliga och konkreta rekommendationer för åtgärder på alla nivåer.

Senast uppdaterad 28 mar 2022, 09.28