Terrorattacken i Bryssel 16 oktober

18 okt 2023

Efter att två svenska medborgare sköts ihjäl i centrala Bryssel och en tredje skadades höjde de belgiska myndigheterna säkerhetsnivån först till 4 och sedan igår eftermiddag till 3. Detta innebär att terrorhotet är påtagligt och myndigheterna uppmanar till ökad vaksamhet. Vid behov kan regional och/eller lokal polis fatta beslut om ytterligare förebyggande åtgärder.

Resenärer uppmanas till fortsatt vaksamhet och försiktighet. Särskilt uppmärksam bör man vara på sin omgivning vid platser med stora folksamlingar som vid offentliga byggnader, turistattraktioner, i allmänna transportmedel etc. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Vidare uppmanas resenärer att i god tid infinna sig på flygplatserna för säkerhetskontroll. För övrigt har Belgien legitimationsplikt vilket innebär att man alltid bör ha pass eller nationellt ID-kort med sig.

För mer information om säkerhetsläget i Belgien:

Länk till crisiscentrum.be/fr (Centre de Crise)

Länk till Bryssel-regionens hemsida.  

Twitter (Centre de Crise)

Facebook (Centre de Crise) 

Frankrike har förlängt kontrollen av landets inre gränspassager vilket även kan påverka gränspassage mot Belgien.

Här finns information från flygplatsmyndigheterna:

Avgång/ankomst Brussels Airport

För mer information om tågtrafiken i Belgien: SNCB - Information

För mer information om lokaltrafiken i Belgien: STIB Bruxelles

Anmäl gärna din utlandsvistelse så att UD/ambassaden kan kontakta dig i händelse av kris. Informationen används som en del av krishanteringen ifall en konsulär krissituation skulle inträffa i landet du befinner dig i. Anmälan är frivillig och fylls i elektroniskt på swedenabroad.

UD:s konsulära jour kan nås via telefonnummer 08 405 50 05.

UD Resklar på Twitter

UD:s reseinformation på Facebook

Senast uppdaterad 18 okt 2023, 10.57