Meny

Om oss

Välkommen till Sveriges ambassad i Canberra

Pär Ahlberger är Sveriges ambassadör i Canberra

År 1851 utsågs de första svensk-norska konsulerna i Sydney, Melbourne och Port Adelaide. Den första svenska generalkonsuln utsågs 1906.
Sverige har en av de äldsta ambassaderna i Canberra, den stod klar 1951. Ambassaden är en vit tvåvåningsbyggnad med skandinaviska drag, utrustad med koppartak och omgiven av en stor trädgård.  Ambassaden i Canberra är en av de ambassader som ligger längst bort ifrån Stockholm och består av tre utsända och sex lokalanställda tjänstemän. 

Pär Ahlberger är Sveriges ambassadör i Australien. Han är också ackrediterad till Nya Zeeland, Fiji, Kiribati, Nauru, Papua Nya Guinea, Salomonöarna, Samoa, Tuvalu, Vanuatu och Tonga. 

Sverige har åtta honorärkonsulat i Australien: Adelaide (vakant), Brisbane, Cairns, Darwin, Hobart, Melbourne, Perth och Sydney.

I Nya Zeeland har Sverige två honorärkonsulat, dessa finns i Auckland och Wellington.

Sverige har också sex honorärkonsulat i södra Stillahavet: Fiji, Suva Papua Nya Guinea, Port Moresby Salomonöarna, Honiara Samoa, Apia Tonga, Nuku’alofa och Vanuatu, Port Vila.

Ambassadens verksamhet och prioriteringar

Australien är ett populärt resmål för svenskar. Den konsulära verksamheten är en av ambassadens mest prioriterade uppgifter. Ambassadens konsulära sektion bistår nödställda svenska medborgare i Australien och de övriga ackrediterade länderna.

Många australier besöker Sverige varje år. Ambassadens migrationssektion hanterar ansökningar om bl.a. visum och uppehållstillstånd.

En central uppgift för ambassaden är att följa och rapportera om utvecklingen i regionen. Det omfattar inrikespolitik inklusive mänskliga rättigheter, utrikespolitik och regionalt samarbete, klimat och miljö samt ekonomi och handel.

Handels- och Sverigefrämjandet är en viktig och omfattande uppgift för ambassaden. Ambassaden finns på facebook och twitter.

Försvarsavdelningens roll är att företräda den svenska försvarsmakten i Australien.

Senast uppdaterad 01 nov 2017, 00.33