Om oss

Välkommen till Sveriges ambassad i Canberra

År 1851 utsågs de första svensk-norska konsulerna i Sydney, Melbourne och Port Adelaide. Den första svenska generalkonsuln utsågs 1906.

Sverige har en av de äldsta ambassaderna i Canberra, den stod klar 1951. Ambassaden är en vit tvåvåningsbyggnad med skandinaviska drag, utrustad med koppartak och omgiven av en stor trädgård.  Ambassaden i Canberra består av tre utsända från UD, en försvarsattaché och sju lokalanställda tjänstemän.

En central uppgift för ambassaden är att följa och rapportera om utvecklingen i regionen. Det omfattar inrikespolitik inklusive mänskliga rättigheter, utrikespolitik, regionalt och multilateralt samarbete, klimat och miljö samt ekonomi och handel.

Handels- och Sverigefrämjandet är en viktig och omfattande uppgift för ambassaden. Ambassaden finns på sociala media som Facebook, Twitter, Instagram och LinkedIn.

1911 etablerades den svensk-australiska handelskammaren, en av de första utländska handelskamrarna i Australien. Australien är Sveriges fjärde största exportmarknad utanför Europa. Över 500 svenska företag är verksamma i Australien, verksamma inom bl.a. gruvindustri, läkemedel och medicinteknik, transportmedel, telekommunikationer, infrastruktur och försvarsindustri.  Förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan EU och Australien inleddes 2018.

Den konsulära verksamheten är en prioriterad uppgift. Ambassadens konsulära sektion bistår nödställda svenska medborgare i Australien och de övriga ackrediterade länderna. Det bor ungefär 10 000 svenskar i Australien och varje år besöker uppskattningsvis 45 000 svenska turister landet. Australien är det näst mest populära landet utanför EU för svenska studenter.

Ambassadens migrationssektion hanterar ansökningar om bl.a. visum och uppehållstillstånd. 

Rollen för ambassadens försvarssektion är att företräda den svenska försvarsmakten i Australien. 

Ambassaden i Canberra hanterar även Sveriges förbindelser med Nya Zeeland, Fiji, Kiribati, Nauru, Salomonöarna, Samoa, Tonga, Tuvalu och Vanuatu.

Sverige har åtta honorärkonsulat i Australien: Adelaide, Brisbane, Cairns, Darin, Hobart, Melbourne, Perth och Sydney.

I Nya Zeeland har Sverige två honorärkonsulat, som finns i Auckland och Wellington.

I södra Stilla havet har Sverige honorärkonsulat i Fiji (Suva), Salomonöarna (Honiara), Samoa (Apia), Tonga (Nuku’alofa) och Vanuatu (Port Vila). 

 

 

Senast uppdaterad 18 jan 2022, 15.22