Konsulärt informationsmöte

16 jan 2024

Generalkonsulatet i San Francisco välkomnar till Zoom–möte med syfte att informera om vår konsulära verksamhet!

När: Fredagen den 26 januari 2024, klockan 12.00 -14.00 (Pacific Standard Time) lunchtid. Mötet hålls digitalt via Zoom.

Mötet hålls på svenska.

Anmälan till mötet

Länk till zoommötet finns här.

Vänligen sprid inbjudan vidare i ditt svenska kontaktnät (Facebook, e-post etc.) så att vi kan nå ut till alla svenskar i Kalifornien och Hawaii som är intresserade av att delta.

Det nya svenska generalkonsulatet öppnade den 1 januari 2024 och ansvarar sedan dess för konsulära frågor i delstaterna Kalifornien och Hawaii. Vi önskar med det här mötet få en chans att presentera generalkonsulatets uppdrag på västkusten och dess personal. Syftet med detta möte är att framför allt informera om det konsulära uppdraget för våra svenska medborgare, dvs vilken konsulär verksamhet - inklusive den mycket efterfrågade passverksamheten - som vi ansvarar för. Möjligheten att söka pass är planerat att komma i gång under mars månad.

Mötet förväntas pågå mellan 1,5–2 timmar beroende på hur många frågor som skickas in från deltagare. Vi ber er att skicka in generella frågor till generalkonsulat.san.francisco@gov.se senast den 24 januari. Vi kommer inte kunna hantera personliga frågor under mötet.

Vi har bjudit in specialister från Utrikesdepartementets (UD) konsulära avdelning och Migrationsverkets pass- och medborgarskapsavdelning som kommer att informera om den konsulära verksamheten och passverksamheten, samt besvara frågor som inkommit. Deltagare från ambassaden i Washington informerar om migrationsverksamhet (viseringar och uppehållstillstånd mm) som fortsättningsvis endast omhändertas av dem.

Agenda för mötet:

1. Generalkonsul Anna Lekvall hälsar alla välkomna och introducerar personalen, samt berättar om generalkonsulatets uppdrag. Fokus för dagens möte är det konsulära uppdraget.

2. Vad är det konsulära uppdraget?

UD:s konsulära avdelning informerar om det konsulära uppdraget som UD och utlandsmyndigheter har, vilken service som medborgare kan förvänta och vilket ansvar som medborgaren själv har.

3. Hur ansöker jag om pass i Sverige när jag bor i USA?

UD:s konsulära passavdelning informerar om möjligheterna att ansöka om pass i Sverige. Vilka regler som gäller för att ansöka om pass i Sverige och USA, samordningsnummer mm.

4. Vad är en medborgarskapsprövning och varför görs den varje gång jag söker pass?

Migrationsverket informerar om medborgarskapslagen, medborgarskapsutredningar och ger exempel på frågor särskilt kring amerikanska/svenska ärenden, mm.

5. Varför kan jag inte få svar på viserings- och uppehållsfrågor av generalkonsulatet?

Ambassaden Washington informerar om sin roll som ”hubb” (centralort) i migrationsfrågor, såsom viseringar och uppehållstillstånd mm. Varför hanteras frågorna inte av generalkonsulatet etc.

6. Hur gör jag när jag vill komma i kontakt med generalkonsulatet?

Generalkonsulatet informerar avslutningsvis om hur vi kommer att arbeta med olika konsulära frågor, passfrågor, bokningstider, besökstider etc.

Varmt välkomna!

Senast uppdaterad 16 jan 2024, 12.15