• Svenska

Om utlandet Rwanda

Handel med utlandet

Rwanda är en liten marknad, med en begränsad medelklass. Genomförandet av Östafrikanska gemenskapen (EAC) och etableringen av en gemensam marknad innebär emellertid på sikt förändrade förutsättningar för näringslivet. Rwanda fortsätter att ha en snabb utvecklingstakt. Regeringen för en sund ekonomisk politik och korruptionen är låg.

Såväl landets tillväxtpotential som de utmaningar man står inför, inte minst vad gäller infrastruktur såsom energi, vatten och kommunikationer, öppnar möjligheter för svenskt kunnande inom en rad områden. Utveckling av den privata sektorn är högt prioriterat av rwandiska regeringen, liksom ökad tillgång till allmän utbildning såväl som till yrkesinriktad utbildning. Den höga ambitionsnivån inom IT-området är också intressant ur svensk synvinkel, likaså skulle hälsosektorn och den växande mineralsektorn kunna erbjuda möjligheter för svenska företag.

Regeringen har konsekvent arbetat för att skapa förutsättningar för ekonomisk tillväxt och utveckling, vilket bland annat tagit sig uttryck i att Rwanda gjort stora framsteg på exempelvis Världsbankens Doing Business Index och Transparency Internationals korruptionsindex. Fortfarande vittnar emellertid utländska företagare om subtila hinder såsom besvär med att förnya visum, nytillkomna avgifter för olika tillstånd, oväntade/okända skatter, en hög andel statsägda/-kopplade företag och en i vissa fall tuff indrivning av avgifter och skatter. Ambassaden för en dialog med de rwandiska myndigheterna om dessa problem, också tillsammans med länderna i EU-kretsen och andra likasinnade stater.

Svenska och svenskrelaterade företag har under senare år visat växande intresse för att göra affärer i regionen. Östafrikanska handelskammaren i Stockholm, SWEACC, bildades i november 2010 och arbetar aktivt med att främja handel och investeringar mellan Sverige och länderna i Östafrika. Handelsutbytet mellan Sverige och Rwanda är ännu begränsat. Under första halvåret 2019 exporterades varor från Sverige till Rwanda till ett värde av cirka 27 MSEK, medan importen från Rwanda (företrädesvis kaffe) stannade vid cirka 28 MSEK.

Sveriges ambassad i Kigali etablerades 2010, med en resident ambassadör från september 2016. Fokus för verksamheten är fortsatt utvecklingssamarbete men ambassaden för även en dialog med den rwandiska regeringen om handel och näringslivsfrågor. Ambassaden bistår också svenska företag med stöd och råd vid etableringar och i hantering av eventuella handelshinder.

Genom ett framgångsrikt forskningssamarbete finns kontakter sedan flera år tillbaka mellan University of Rwanda och svenska universitet och högskolor.