Menu

Embajada de Suecia Warszawa, Polen

Hora local Warszawa
4:49

Aktuella händelser

Senast uppdaterad 4 apr 2020, 17:30

Utlandsresor – förlängd avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till den 15 juni 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras. Läs mer här.

Flyg till Sverige

För svenska medborgare som vill återvända till Sverige i närtid finns möjlighet att boka biljetter till LOT’s speciella flygningar till Stockholm-Arlanda.

Observera att det inte går att boka dessa flygningar via LOT´s hemsida. Svenska medborgare som vill boka en plats på dessa flyg måste maila sitt namn, telefonnummer och önskad flight till ambassaden i Warszawa. Antalet platser är begränsat.

För närvarande har ambassaden i Warszawa kännedom om ett flyg till Stockholm:

5 april WAW-ARN LO 8691 kl. 8:45

Maila ditt namn, telefonnummer och önskad flight till ambassaden.warszawa@gov.se. LOT kommer därefter att kontakta er för att göra en bokning. 

Enligt den information ambassaden har kommer LOT´s flygningar att upphöra den 5 april. 

Nya restriktioner i Polen från 1 april

Polen inför från den 1 april nya restriktioner i samband med coronaviruset. Dessa nya restriktioner gäller tills vidare och innefattar i korthet:

 • Begränsning av antalet kunder i affärer och banker – maximalt 3 kunder per tillgänglig kassa, dvs. om affären/banken har 5 kassor får 15 kunder vistas samtidigt i affären/banken
 • På postkontor gäller maximalt 2 personer per kassa
 • Nya krav ställs på alla affärer i Polen: Från den 2 april måste alla kunder bära engångshandskar och affärerna håller öppet endast för personer över 65 år kl. 10.00-12.00. Övriga tider är affärer öppna för alla kunder
 • Alla byggvaruhus stängs under helgerna
 • Alla frisörsalonger och skönhetssalonger stänger, även hembesök förbjuds
 • Hotell och övriga övernattningsställen stängs från den 2 april. Hotell får endast hållas öppna för:
   • personer på tjänsteresa
   • personer som befinner sig i karantän/isolering på ett sådant boende
   • sjukvårdspersonal
   • personer som redan bodde på hotellet/boende före den 31 mars
 • Obligatorisk hemkarantän för alla personer som bor tillsammans med en person som beordrats obligatorisk karantän, t.ex. om man har återvänt från utlandet.
 • Minderåriga (under 18 år) förbjuds att gå ut utan vuxen medföljande
 • Förbud att vistas i parker, på stränder och på strandpromenader.
 • Förbud att använda hyrcyklar i storstäder, t.ex. Veturilo i Warszawa
 • Minst 2 meters avstånd måste hållas mellan alla fotgängare, inklusive familjemedlemmar, undantaget föräldrar med barn under 13 år samt personer med funktionsnedsättning
 • Myndigheter arbetar på distans
 • Antal passagerare begränsas i alla fordon som kan ta minst 9 passagerare till hälften så många passagerare som antal säten (från 2 april)
 • Begränsningar införs för alla arbetsgivare. Alla arbetsplatser måste ha minst 1,5 meters avstånd från varandra och alla anställda måste använda handskar eller ha tillgång till desinfektionsmedel. Alla arbetsgivare måste tillgodose dessa krav från den 2 april.

  Utöver ovan nämnda restriktioner gäller de restriktioner som infördes den 24 mars:
 • Det är enbart tillåtet att gå ut för att gå till arbetet eller i andra nödvändiga fall – för att handla, gå till apoteket, hjälpa nära anhöriga samt rasta sin hund och gå på kort promenad. Volontärer som arbetar med bekämpning av coronaviruset tillåts också gå ut.
 • Antal platser i kollektivtrafiken begränsas – endast 50% av sittplatserna får användas
 • Inga folksamlingar tillåts, maximalt två personer får samlas. Familjer är undantagna från denna restriktion
 • Shoppinggallerior och butiker förblir stängda, livsmedelsbutiker är undantagna. Även apotek och banker är undantagna. Hemkörning och avhämtning av mat är fortsatt tillåtet
 • Maximalt fem personer får delta i gudstjänster
 • Skolor, förskolor och kulturinstitutioner är fortsatt stängda, för närvarande till den 13 april. 

Ett tillfälligt förbud mot resor till Sverige med anledning av covid-19

Inreseförbudet gäller som utgångspunkt för utländska medborgare som försöker resa in i Sverige från ett land som inte ingår i EES samt Schweiz. Läs mer härFörbudet gäller från 19 mars och till att börja med under 30 dagar.

Information om resor till och från samt inom Polen

Polens gränser stängda för utländska medborgare
Polen har stängt sina gränser fram till den 13 april. Från den 15 mars tillåter Polen inte utländska medborgare att resa in i landet på grund av coronaviruset. Undantag ges för utländska medborgare som är gifta med polska medborgare, barn till polska medborgare, utländska medborgare med tillfällig eller permanent uppehållsrätt i Polen, de som befinner sig under permanent vård av polska medborgare, de med s.k. Karta Polaka, diplomater och deras familjemedlemmar, de som har arbetstillstånd i Polen samt de som kör varutransporter. Alla som ges tillstånd att resa in till Polen måste efter ankomst befinna sig i karantän i 14 dagar.

För mer information om hur man kan passera den polska gränsen kan man ringa det polska utrikesministeriets informationsnummer + 48 22 523 88 80. Löpande uppdateringar och information läggs också upp på polska inrikesministeriets Twitterflöde https://twitter.com/polandmfa  samt webbsida: https://www.gov.pl/web/coronavirus

Varutransporter är undantagna ovanstående restriktioner och kan passera gränsen till Polen. Förarna är också undantagna regeln om 14 dagars karantän.

Resa med flyg
Fram till den 11 april får inga internationella transporter med flyg ske till och från Polen. Alla inrikesflygningar inom Polen är också inställda till den 11 april. Endast godsflygningar samt LOT´s speciella flygningar (enligt ovan) är tillåtna. Kontrollera alltid med ditt flygbolag när man avser återuppta flygningarna till och från Polen.

Resa med färja
Färjor till Sverige fungerar fortsatt med några få begränsningar. För att få mer information om färjetransporter kontakta respektive rederi (Stena Line, Unity Line, Polferries, TT Line). Unity Line och Polferries har meddelat att man har infört vissa begränsningar i avgångar mellan Świnoujście och Ystad/Trelleborg. Uppdaterad information finns på rederiernas hemsidor:


Unity Line
Polferries

Resa med bil
Från och med den 15 mars är det bara tillåtet att passera den polska gränsen vid utvalda gränsövergångar. Enligt inrikesministerns förordning kommer gränsövergångarna vid färjehamnarna i Świnoujście, Gdynia och Gdańsk att fungera normalt dygnet runt. Gränsövergångarna för biltrafik mot Tyskland längs motorvägar samt större vägar fungerar fortsatt.

Transitresor till Sverige via Tyskland och/eller Danmark
Resande skall ha goda skäl för att kunna passera gränsen till Tyskland. Färjetrafiken mellan Tyskland och Sverige fungerar i nuläget.

Svenskar och personer med hemvist i Sverige kan resa genom Tyskland på väg hem till Sverige. Detta gäller även om man anländer från ett land utanför EU/EES. Tyska gränspolisen kan kräva bevis på att resan genom Tyskland är en transitresa. Det är bra att ha tex. flyg- eller färjebiljetter bokade i förväg. Ett dokument som visar att man är bosatt i Sverige är också en fördel.

Den 14 mars stängde Danmark sina gränser. Gränskontrollen gäller till den 13 april och innebär att:

 • Icke-danska medborgare som vill resa in i Danmark kan förvänta sig att nekas inresa vid den danska gränsen, däribland flygplatserna, om de inte har ett nödvändigt ärende.
 • Icke-danska medborgare som behöver korsa den danska gränsen för att komma hem - exempelvis svenska resenärer som varit på semester utomlands - kommer anses ha ett nödvändigt skäl för inresa. Detsamma gäller vid transit på flygplats.
 • Mer information här.

Resa med tåg, buss samt inom polska städer
Ett stort antal inrikes tågförbindelser ställs in pga. minskat antal passagerare, aktuell information om inställda avgångar finns här

Ambassaden känner inte till några störningar i busstrafiken, vi uppmanar alla resenärer att kontrollera med respektive operatör.

Vissa polska städer har begränsat avgångarna i kollektivtrafiken något pga. minskat antal passagerare. Observera också att enbart hälften av alla sittplatser i kollektivtrafiken får vara upptagna enligt de nya restriktionerna från den 24 mars.

Löpande reseinformation
Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan och ladda ner appen UD Resklar. Viktig och aktuell information skickas ut omgående till Svensklistan samt via appen.

Här hittar du aktuella frågor och svar från ambassaden om resor i samband med COVID-19 i Polen.

Information till svenska studenter som studerar i Polen

Ambassaden får många frågor om man som svensk student som studerar i Polen kan återvända till Polen för tillfället. Enligt den information som ambassaden har kräver gränspolisen att man kan uppvisa ett giltigt uppehållstillstånd för att få resa in i Polen. Enligt reglerna för EU-medborgares vistelse i andra EU-länder ska den som vistas längre än 3 månader i ett annat Schengenland registrera sig i det landet. Alla som ges tillstånd att resa in till Polen måste efter ankomst befinna sig i karantän i 14 dagar.

Enligt det polska inrikesministeriet kommer inte universiteten att öppna igen förrän Polens gränser öppnar.

Kontakta gärna universitetsledningen eller din lokala studentförening för att få mer information om universitetets planer samt möjligheten till distansundervisning. Du som är utbytesstudent kan även kontakta ditt hemuniversitet för att ta reda på om du kan avsluta dina studier i Sverige.

Coronasituationen i Polen

Lördagen den 4 april har man enligt det polska Hälsoministeriet 3627 bekräftade fall av coronavirus och 79 personer har avlidit i Polen, jämfört med 2946/57 dagen före.

Information om coronaviruset

Frågor och svar om coronaviruset covid-19 finns på Folkhälsomyndighetens webbplats och på https://www.gov.pl/web/zdrowie/coronavirus (engelska).

För lokal information går det bra att ringa polska Nationella Hälsofondens (NFZ) jourtelefon
+ 48 800 190 590 (tryck 6 för engelska). Information lämnas på polska och engelska. Numret är öppet dygnet runt.

Svenska myndigheters information om det nya coronaviruset hittar man på krisinformation.se

Kontakt med ambassaden och honorärkonsulat

Du kan skicka mejl till ambassaden.warszawa@gov.se. Vi svarar på alla frågor så snart vi kan. Om du har en fråga till UD som rör Corona och resande kan du ringa +46 8 405 92 00.

Fr.o.m. den 15 mars är Sveriges honorärkonsulat i Gdańsk, Kraków, Szczecin och Wrocław stängda för besökare tills vidare.

Konsulaten är öppna för besökare endast efter tidsbokning och kan nås via e-post eller per telefon enligt följande: 

Gdańsk
måndag, onsdag och fredag, kl. 9.00-11.00, tel. +48 608 063 129,
e-mail: konsulat.se@gmail.com

Kraków
måndag kl. 14.00-16.00, tisdag och torsdag kl. 10.00-12-00,
tel. +48 12 618 88 61, e-mail: lidia.wiszniewska@radissonblu.com

Szczecin
måndag-fredag kl. 9:00-16:00, tel. +48 91 881 96 45,
e-mail: swedenconsulate@czernis.pl

Wrocław
måndag, onsdag kl. 08.00-10.00, fredag kl.13.00-15.00, tel.+48 603 236 623, e-mail: adm.swecons.wro@volvo.com

Uppdateringar kommer att läggas upp kontinuerligt.

Última actualización 04 abr. 2020, 17.50
Ambassadens reseinformation

Ska du resa hit eller är du redan här?

Ambassaden erbjuder reseinformation och konsulär service för svenskar, före och under vistelsen.

Hitta det samlat här

Non-swedish citizen interested in Sweden

Working in Sweden, travel to Sweden, study in Sweden or just interested in Sweden?

Find information here