Europarådet den 19 – 23 februari 2018

27 Feb 2018

Svensk delegation besökte under förra veckan Europarådet för dialog med GREVIO som del i granskning av Sverige. Europarådets plattform för skydd av journalister uppmärksammades och det ungerska lagförslaget om att försvåra NGO-stöd till migranter får kritik. Rysslands justitieminister betonar vikten av samarbetet med Europadomstolen.

Svensk delegation i dialog med GREVIO inför rapport om Sverige under 2018

GREVIO är det oberoende expertorgan som ansvarar för att övervaka implementeringen av Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet (Istanbulkonventionen). Under 2018 kommer en första rapport om Sverige att presenteras. Den 21 februari anordnade GREVIO en first (baseline) evaluation procedure med Sverige i Strasbourg, som ett led i framtagandet av en utvärderingsrapport. I Sveriges delegation, under ledning av statssekreterare Pernilla Baralt från Socialdepartementet, ingick experter från Rikskansliet och åklagarmyndigheten. GREVIO kommer närmast att besöka Sverige den 22 - 29 mars 2018 och rapporten om Sverige beräknas publiceras mot slutet av året.

 

Rumänien uppmanas förbättra skyddet av romer

I en rapport av den rådgivande kommittén för Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteteruppmanas Rumänien att vidta mer åtgärder för att bekämpa diskriminering och skyddet av sina nationella minoriteter, med särskilt fokus på romers utsatta situation. Vissa framsteg noteras vad gäller kultur och utbildning samt en bättre representation av minoriteter i parlamentet. Dock kvarstår allvarliga problem. Kommittén uppmanar Rumänien att utarbeta ett heltäckande rättsligt ramverk till skydd för minoriteter, och anser de nuvarande lagarna alltför utspridda, osammanhängande och svårtolkade. Bland allvarliga problem nämns även fördomsfulla och rasistiska angrepp mot romer, inklusive från den politiska mittfåran, och segregation av romer i skolor.  Likaså vräks romer från sina bostäder utan att erbjudas alternativa boenden. Rumänska myndigheter uppmanas vidare agera omedelbart för att förebygga, utreda och åtala brott med rasistiska eller främlingsfientliga motiv.

 

Europarådets plattform för skydd av journalister

Generalsekreterare (GS) Jagland uppmärksammade nyligen Europarådets plattform för skydd av journalism och journalisters säkerhet.Plattformen som introducerades i april 2015 är ett verktyg för insamlande och bearbetning av information om allvarliga faror gällande mediefrihet och journalisters säkerhet. Syftet är att erbjuda en tidig varningsmekanism. Plattformen har hittills fått nära 400 alarm från 37 olika medlemsländer. Alarmen har haft varierande grad av allvarlighet, innehållande allt från mord till fysiska angrepp och hot. GS Jagland uppmärksammade att uppföljningen av larmen förbättrats bland medlemsländerna, och framhöll Frankrike där en arbetsgrupp för att följa och svara på larmen inrättats. Den geografiska täckningen har också förbättrats och de mest etablerade NGOs på området deltar i och använder sig av plattformen.

 

Ungerska lagförslag om att försvåra NGO-stöd till migranter får kritik

Ungerska regeringens förslag till lagstiftningspaket som riktar sig mot organisationer som arbetar med att hjälpa asylsökande och migranter har fått massiv internationell kritik, däribland av Europarådets MR-kommissionär Nils Muzniek. Förslagen innebär bland annat att föreningar och grupper i Ungern som arbetar med migranter eller asylsökande måste godkännas av Inrikesministeriet samt betala en särskild skatt på all utländsk finansiering. Enskilda personer som hjälper flyktingar vid Ungerns gränser kommer också kunna förbjudas från att befinna sig i närheten av samtliga landgränser. Restriktionerna rättfärdigas med hänvisning till nationell säkerhet. MR-kommissionären har uttryckt stark oro över Ungerns politiska utveckling i allmänhet och det nya lagstiftningspaketet i synnerhet.

 

Rysslands justitieminister betonar vikten av samarbetet med Europadomstolen

Enligt ett uttalande av Rysslands justitieminister Konovalov vill Ryssland fortsätta att aktivt samarbeta med Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Samarbetet hjälper Ryssland att förbättra sitt eget rättssystem och skyddar ryska medborgares rättigheter och intressen framhåller justitieministern.

Last updated 27 Feb 2018, 9.00 AM