Om oss

Sverige och Kuba har upprätthållit diplomatiska förbindelser sedan 1902, vilka förstärktes 1964 med inrättandet av ambassaden. 

Ambassaden i Havanna är en fristående myndighet och lyder under Regeringskansliet. Ambassadens uppgift är att tillvarata Sveriges intressen på Kuba och utveckla den bilaterala relationen med Kuba. Ambassaden i Havanna representerar även Sverige i Dominikanska republiken.  

Det svenska bilaterala samarbetet med Kuba har som syfte att stödja landet i den pågående reformprocessen mot en modernisering av landet, däribland ekonomin, och ökad respekt för mänskliga rättigheter.

Ambassaden har ett brett konsulärt uppdrag där ambassaden även stödjer danska, finska, isländska och estniska medborgare. Inom ramen för Schengenrepresentation företräder svenska ambassaden även Danmark, Norge, Finland, Estland och Island i att handlägga ansökningar om Schengenvisering. 

Som medlemsland i Europeiska unionen genomförs också politiska förbindelser med Kuba genom Europeiska unionen och dess representation i landet.

Letzte Aktualisierung 09 Mai 2022, 09.49