Om oss

Välkommen till Sveriges ambassad i Tunisien.

På Sveriges ambassad i Tunisien arbetar 10 personer, varav tre är utsända från UD. Sedan augusti 2023 är ambassadör Cecilia Wramsten chef på ambassaden.  Utöver Tunisien är även ambassaden och ambassadören sidoackrediterad till Libyen.

Ambassaden är belägen i området Les Berges du Lac 1 och delar fastighet med Finlands ambassad.

Kontaktinformation, bl.a. öppettider och adress, till ambassaden och konsulaten hittar du under fliken "Kontakt".

Sveriges relationer med Tunisien

Sveriges förbindelser med Tunisien går drygt 280 år tillbaka i tiden, med start 1736 då ett freds- och handelstraktat ingicks. Under 1700- och 1800-talen hade Sverige konsuler i Tunis. Sverige och Tunisien har haft diplomatiska förbindelser sedan Tunisiens självständighet 1956. Före självständigheten besökte landets förste president, Habib Bourguiba, Sverige. Han gjorde även ett statsbesök 1963. År 1966 besökte den dåvarande kronprinsen Carl Gustaf Tunisien inom ramen för sin militärtjänstgöring.

Under 60-, 70- och 80-talen var utbytet mycket omfattande. Tunisien var ett av Sidas första partnerländer. Sveriges ambassad i Tunis stängde 2001 efter ett decennium av allt mindre politiskt utbyte. Därefter sköttes de diplomatiska relationerna av ett Stockholmsbaserat sändebud. Sverige har åter en ambassadör i Tunis sedan den 2016 och ambassaden invigdes den 25 oktober 2016.

Tunisien har en ambassad i Stockholm och efter statsbesöket i november 2015 av dåvarande president Essebsi uppgraderades chefen åter till ambassadör. Svenskkolonin i Tunisien består av cirka 300 personer. 

Svensk-tunisiska företag i Tunisien sysselsätter idag flera tusen personer. Bland dessa återfinns Autoliv, Alva, Oriflame, Tetra Pak och Transcom. Företag som Ericsson, Scania, Volvo (bussar, lastbilar, construction) och ABB är också representerade i landet. En tunisisk-svensk handelskammare invigdes 2017. Exporten till Tunisien uppgår till cirka 700 MSEK om året, vilket är knappt en miljard mindre än före revolutionen 2011. 

Sverige har ett utvecklingssamarbete med Tunisien inom ramen för den regionala samarbetsstrategin för Mellanöstern och Nordafrika. Strategin syftar till att främja respekten för de mänskliga rättigheterna, stödja ett hållbart nyttjande av gränsöverskridande vattenresurser, samt att verka för ekonomisk integration. 

Tidigare utrikesminister Margot Wallström besökte Tunisien i april 2019, i februari 2015 och i samband med ambassadens öppnande i oktober 2016. Sveriges EU- och handelsminister besökte Tunisien 2017. Tunisien minister för teknologi och kommunikation besökte Stockholm 2024. Senaste statsbesöket från Tunisien ägde rum i november 2015 av President Essebsi, då beslut att öppna Sveriges ambassad kommunicerades av statsminister Löfven. 

Última actualización 02 oct. 2019, 15.39