Alternate Text

Sveriges ambassadHarare, Zimbabwe

Lokal tid 15:41

Swedish Workplace HIV/AIDS Programme

15 dec 2011

Den 14 december hölls den årliga Achievements Awards Ceremony av Zimbabwean Swedish Workplace HIV/AIDS Programme (SWHAP) på hotellet Holliday Inn i Harare. Den svenske ambassadören Anders Lidén höll som hedersgäst ett tal.

SWHAP bedriver cirka 90 olika hiv/aids program i tio afrikanska länder söder om Sahara. Programmet, som syftar till att bekämpa hiv/aids på arbetsplatsen, initierades gemensamt av Näringslivets Internationella Råd (NIR) samt IF Metall 2004. SWHAP:s huvudsakliga syfte är att ge stöd till företag och anställda för att förebygga spridningen av hiv samt dämpa effekterna av epidemin på svensk-anknutna arbetsplatser i Zimbabwe.

Ambassadör Lidén talade bland annat om de framsteg som gjorts under senare år för att stoppa spridningen av hiv/aids; Zimbabwe har åstadkommit mycket gällande bekämpningen av den dödliga epidemin sedan antalet infekterade var som högst under 1990-talet. Lidén betonade emellertid att de åtgärder som har vidtagits inte är tillräckliga och att ”stoppa spridningen av hiv/aids är absolut nödvändigt. Vi måste också fortsätta med våra ansträngningar för att hitta ett botemedel samt rädda livet på de som redan är drabbade genom att tillhandahålla tillräckligt med bromsmediciner”.

Lidén intygade även att Sverige är och kommer att fortsätta vara i framkant vad gäller den globala kampen mot hiv/aids. De svenska företagen i Zimbabwe sysselsätter mer än 800 personer, således är det arbete som företagen bedriver för att bekämpa spridningen av hiv/aids mycket viktigt. Lidén avslutade sitt tal med att berömma dessa företag för det hårda arbete som de utför och uppmuntra dem att göra mer då det ”är positivt för förebyggandet av hiv/aids; positivt för de drabbade och deras familjer; positivt för förhållandena på arbetsplatsen; samt inte minst positivt för affärsverksamheten”.

 

(I högermenyn återfinns Anders Lidéns tal i sin helhet).

 

Senast uppdaterad 04 jan 2018, 14.07