Alternate Text

Sveriges ambassadHarare, Zimbabwe

Lokal tid 10:44

Sverige antar ny strategi för biståndsinsatser i Zimbabwe

19 jul 2011

Den 14 juli antog Sveriges regering en ny strategi för utvecklingssamarbetet med Zimbabwe 2011-2012. Fokus ligger på instatser för utveckling av demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i Zimbabwe.

- Nyckeln till en demokratisk utveckling i Zimbabwe ligger i genomförandet av den överenskommelse om maktdelning, GPA, som ska bana väg för fria och rättvisa val med full respekt för folkets vilja. Utgångspunkten för det svenska engagemanget i landet är att stödja demokratiska reformer och bidra till att fria och rättvisa val kan genomföras i Zimbabwe, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

I dagsläget är det ovisst när nästa val kommer hållas men sannolikt kommer det ske under 2012.

Insatser som arbetar med att förbättra social service inom hälsa och utbildning kommer stödjas då det är grunden för ett hållbart demokratiskt samhälle.

- Det är av avgörande betydelse för den fortsatta utvecklingen i landet att reformvänliga krafter i regeringen kan visa på framsteg när det gäller att lindra den sociala misären. Vi avser också stärka dialogen med zimbabwiska samhället för att stödja de aktörer som verkar för reformer kring demokrati, mänskliga rättigheter och för en minskad polarisering, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Biståndet till Zimbabwe kommer uppgå till 200 miljoner sek per år under 2011-2012.

Senast uppdaterad 04 jan 2018, 14.19