Alternate Text

Sveriges ambassadHarare, Zimbabwe

Lokal tid 01:42

Civilsamhällets betydelse för den demokratiska utvecklingen

02 okt 2011

Vid en middag som nyligen anordnades i Harare av Zimbabwe Europe Network (ZEN) och National Association of Non Governmental Organisations (NANGO), uttalade sig det svenska ambassadrådet Carl Skau om sin syn på fördelarna med ett starkt och trovärdigt civilsamhälle.

Enligt Skau har den demokratiska utvecklingen i Sverige främjats av ett starkt, pluralistiskt och livskraftigt civilsamhälle som balanserat och kompletterat staten, lokala makthavare samt olika aktörer på marknaden. ”Därför är vi fast övertygade om att civilsamhället kan spela en nyckelroll även i den demokratiska utvecklingen i utvecklingsländer”, sa Skau.

Han fortsatte med att förklara att civilsamhällets funktion är att skapa opinion, övervaka makthavare samt fungera som en motvikt till staten och som en kraft för demokratisering. Skau poängterade att civilsamhället bidrar till den demokratiska utvecklingen genom att agera kollektivt och att utföra tjänster eller genom en kombination av båda dessa aspekter.

Svensk erfarenhet visar att representativitet, legitimitet och självständighet är grundläggande principer i det civila samhället. I utvecklingsländer utmanas dock dessa grundsatser på grund av en genomgående brist på resurser. Dessutom tenderar ett starkt biståndsberoende att undergräva principerna ytterligare.

Skau tillade att detta är särskilt påtagligt i Zimbabwe där den tämligen unika och komplexa situationen för civilsamhället bland annat omfattar:

• Ett restriktivt stat-till-stat bistånd under tio års tid vilket givit NGO’s en särskild roll.
• En stark polarisering i samhället där grupper som finansierats av traditionella givare automatiskt har anslutits till en av sidorna. • Koalitionsregeringen har inneburit en utmaning för såväl biståndsgivare som NGO’s. Dessa aktörer har därför börjat satsa mer på kapacitetsbyggande och samarbete med viktiga myndigheter istället för att försöka bilda opinion.

I Sverige har nyckeln till att främja de tre principerna varit starka medlemsbaserade folkrörelser i civila organisationer i samhället. ”Vi kommer att uppmuntra och stödja viktiga insatser för att främja medlemskap i icke-statliga organisationer i samhället samt nå ut till de organisationer som redan har ett aktivt etablerat medlemskap”, sa Skau.

Denna diskussion är ytterst aktuell och viktig och Sverige ser fram emot att föra vidare samtal om hur det civila samhällets representativitet, legitimitet och självständighet ytterligare kan förbättras i Zimbabwe. Viktigt är också att diskutera hur biståndsgivare kan ge ett mer relevant stöd för att få det civila samhället att blomstra.

Senast uppdaterad 04 jan 2018, 14.16