Ambassadör Jon Åström Gröndahls månadsbrev

20 aug 2021

Till alla svenskar i Thailand

Kära alla svenskar i Thailand,

 

Pandemin får många av oss att slitas mellan hopp och förtvivlan. Ena stunden ser det lite ljusare ut, bara för att snabbt bli mörkare igen. Fram och tillbaka. Det är på många sätt härligt att sedan förra veckan vara tillbaka i Thailand efter sommarsemester i Sverige, men jag känner personligen stark frustration och vanmakt inför Covid-19 och dess konsekvenser. Pandemin påverkar högst påtagligt mitt och kollegornas och alla andras arbete. En ambassads samlade uppdrag bygger i stor utsträckning på möjligheten att möta människor på olika sätt. En del kan fortsatt göras digitalt, men mycket annat får stå tillbaka. Vi får fortsätta vara kreativa och göra det bästa av de möjligheter som står till buds.

 

Smittspridningen har nu kopplat ett hårt grepp om Thailand. Dödsfallen ökar och påfrestningarna på samhället är betydande, inte minst inom hälso- och sjukvården. Restriktionerna är tuffa över stora delar av landet och ekonomin fortsätter att ta stryk. Låt oss, inte minst för alla våra thailändska vänners skull, hoppas att det kan vända snart. Det finns försiktigt glädjande tecken på att vaccinationstakten nu ökar i Thailand, vilket i många andra länder har visat sig ge stora positiva effekter. Men vi har alla lärt oss att inte ta ut något i förskott, så osvuret är fortsatt bäst.

 

Ambassaden närmar sig hursomhelst fulltalighet efter semesterperioden. Arbetslaget fortsätter vara indelat i olika grupper och skift. Vi tar vårt serviceuppdrag på största allvar, men ber också om förståelse för att det kan bli något längre handläggningstider även under hösten. Vi uppmuntrar också till att använda våra e-tjänster – se gärna länk för mer info:

Intyg och legaliseringar - Sweden Abroad

Ansöka förnya pass / Nationellt ID-kort - Sweden Abroad

 

Hösten bjuder på flera viktiga uppgifter. Bland annat är vi mitt i förberedelserna för att överta ansvaret för våra bilaterala fältrelationer med Kambodja. I likhet med Myanmar, där vi under normala omständigheter har en betydande närvaro i Yangon, kommer vi att upprätta ett sektionskansli i även Phnom Penh. Detta innebär att Bangkok-ambassaden växer ytterligare och kommer att täcka fyra länder (utöver Thailand också Kambodja, Laos och Myanmar) från och med senhösten.

 

Bevakning av och rapportering om utvecklingen i Myanmar utgör en fortsatt viktig prioritet för ambassaden. Här tvingas vi konstatera att läget alltjämt är mycket allvarligt efter militärens maktövertagande i februari. En försämrad säkerhetssituation och omfattande övergrepp mot befolkningen förvärras nu av en mycket snabb smittspridning över hela landet. Sveriges insatser genom humanitärt stöd och utvecklingssamarbete fortsätter, men under förändrade förutsättningar.

 

Under hösten fortsätter vi också vårt samarbete med thailändska motparter inom samhälle och näringsliv. Bland annat hålls den sista delen i ett gemensamt hållbarhetsforum mellan våra länder i början av september. Forumet arrangeras i nära samarbete med Thailands ambassad i Stockholm, under ledning av min kära kollega; ambassadör Kanchana. Glädjande är att notera flera svenska företags deltagande i detta event, som vi också avser att fortsätta med under de kommande åren.

 

Vi är också glada över att kunna välkomna ett drygt 60-tal thailändska studenter till Sverige den här hösten. Studentutbyten leder ofta till betydelsefulla kontakter mellan länder, där enskilda individer inte sällan blir några av våra viktigaste ambassadörer.  

 

Vi hoppas också kunna fortsätta arbeta tillsammans med våra nordiska kollegor här i Thailand. Bland annat har vi planerat en nordisk dag i november, där vi också hoppas kunna genomföra ett motionslopp (”Nordic Fun Run”) under gemensam flagg. Nuvarande Covid-restriktioner sätter arbetet på lite paus just nu, men vi hoppas vara igång snart igen.

 

Så snart det blir möjligt kommer jag själv att återuppta olika besöksresor runt om i landet. Jag har flera ställen kvar på min lista, inte minst till platser med många svenskar boende, som till exempel Hua Hin, Phuket och nordöstra Thailand.

 

Flera av er har hört av sig till ambassaden angående vaccin, men fortsatt gäller att Sverige inte kommer att tillhandahålla vaccin för svenskar utomlands. Utländska medborgare i Thailand kan fortsatt registrera sig på följande länk för att få den första dosen vaccination mot covid-19: https://expatvac.consular.go.th

 

Augusti är månaden då många svenska utlandsmyndigheter byter delar av sin utsända personal. Ambassaden i Bangkok är inget undantag. I år välkomnar vi Anna Jakenberg Brinck som ny biträdande myndighetschef, Anders Nikanorsson som ny försvarsattaché, AnnaMaria Oltorp som ny chef för vår sektion för regionalt utvecklingssamarbete, Elisabeth Lindström till vår administrativa sektion, samt Tove Goldmann som kommer att arbeta med klimat- och miljöfrågor.

 

Låt mig avsluta med att önska alla en fortsatt fin augustimånad, med förhoppning om en förbättrad Covid-situation för alla i Thailand inom kort.

 

Vänliga hälsningar,

 

/Jon

Senast uppdaterad 20 aug 2021, 10.03