Meny

Brev från ambassadör Staffan Herrström

19 mar 2020

Till alla svenskar i Thailand

Åtskilliga svenskar bor eller befinner sig just nu i Thailand. Jag förstår om många känner oro. Det gör vi nog alla nu, var vi än befinner oss. Coronaviruset känner verkligen inga gränser. 

Detta är en mycket speciell tid för oss alla. Situationen förändras snabbt, och regeringar fattar – och måste fatta – snabba beslut som får stor påverkan på många människor. Det gäller såväl den svenska som den thailändska regeringen. Vi får alla ha överseende med detta och vara medvetna om att vad som gäller idag inte nödvändigtvis gäller imorgon. 

I förrgår meddelade den svenska regeringen att ett tillfälligt förbud mot icke nödvändiga resor till Sverige införs fram till och med den 17 april. Det gäller för alla utländska medborgare som försöker resa in i Sverige från ett land som inte ingår i EU (eller övriga EES samt Schweiz). 

Beslutet gäller fr o m idag, torsdag den 19 mars. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kommer dock att kunna återvända till sina hem om så önskas. Inreseförbudet gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige t.ex. diplomater, personer som är i behov av internationellt skydd, personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige, såsom hälso- och sjukvårdspersonal samt personer som transporterar varor till Sverige. 

Frågor och svar om det tillfälliga inreseförbudet finns att läsa via denna länk: https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/fragor-och-svar--inresestopp-till-eu-via-sverige/ 

Den thailändska regeringen har infört en rad åtgärder. Exempelvis måste mycket snart alla svenskar (och åtskilliga andra som kommer från länder med smittspridning) som anländer till Thailand bl.a. kunna uppvisa ett särskilt hälsointyg. Mer om detta via ambassadens reseinformation på hemsidan och UD Resklar. Som bekant avråder dock svenska UD sedan tidigare för alla icke-nödvändiga resor till alla världens länder, inklusive Thailand. 

Allt detta får förstås en rad konsekvenser här och i resten av världen. Skolor stängs. Folksamlingar undviks. Aktiviteter avbokas. Flygförbindelser ställs in. 

Ambassaden har behövt anpassa sin verksamhet till detta nya läge. Numera arbetar vi i två skift - tillsvidare. Många hör av sig till ambassaden. Medarbetarna arbetar för högtryck med att hantera alla förfrågningar och utfärda olika intyg som nu behövs. Vi svarar så snabbt och uttömmande vi kan. Vi hoppas på er förståelse för att belastningen är stor just nu. 

Om man har frågor om sin kommande resa är det bättre att kontakta sin researrangör eller sitt flygbolag än att ringa ambassaden. Vi får tyvärr ingen förhandsinformation om inställda flyg. 

Jag uppmanar verkligen alla svenskar i Thailand att anmäla sig på ”svensklistan”, ladda ner appen UD Resklar, godkänna push-notiser för Thailand och följa ambassadens Facebook. 

Ambassaden kommer kontinuerligt uppdatera sin information på hemsidan Sweden abroad och UD Resklar. 

Jag vill också nämna våra fantastiska kolleger från Svenska Kyrkan Erik Stenberg-Roos och Anna Stenberg i Bangkok samt Anders och Ulrika Stenbäck i södra Thailand som förstås finns tillgängliga för kontakter och stödsamtal. 

Vi behöver alla anpassa våra liv under en period. Även om man inte själv tillhör någon riskgrupp har vi ett gemensamt ansvar att skydda dem som gör det. Coronaviruset distanserar människor för en tid från varandra. Men det visar samtidigt hur viktigt det är, viktigare än någonsin, med samarbete och solidaritet. 

Bästa hälsningar

Staffan Herrström

PS. Vill för säkerhets skull till sist också påminna om UD:s särskilda nummer för frågor kring coronaviruset och resande: +46(0)8-405 92 00.

Senast uppdaterad 19 mar 2020, 10.56