Meny

Ambassadörens månadsbrev för juni månad

04 jul 2018

Till alla svenskar som bor i Thailand

Idag tisdag morgon är vi förstås alla oerhört glada och lättade efter nyheten om att de 12 pojkarna och deras ledare som varit försvunna i grottsystemet Tham Luang har hittats. Jag hörde nyheten sent igår kväll, vågade först inte riktigt tro på den. 

Helt fantastiskt är det. Och en alldeles enastående räddningsoperation. De gav aldrig, aldrig upp. Den uthålligheten kommer att behövas också för det som nu förestår. För det kommer uppenbarligen att ta tid innan alla pojkarna kan räddas ut ur grottorna. Men idag känns det som om ett mirakel har skett. För familjerna – och för hela Thailand. 

Sent omsider börjar semestern närma sig. Min fru Karin reste till Sverige häromdagen, och själv har jag en dryg vecka kvar innan jag kan göra henne sällskap. 

Det känns lagom. Juni månad var enormt händelserik. 

Den intensivaste veckan hade vi nog kring nationaldagen. Som jag nämnde i mitt förra månadsbrev lade vi in en mottagning i Myanmars huvudstad Nay Pyi Taw tätt följd av ett firande i Laos huvudstad Vientiane ett par dagar senare. Det blev väldigt lyckat bägge gångerna. Flera hundra gäster i Myanmar inklusive fyra ministrar – och ett väl genomfört miljötema mot plastföroreningarna. Lite mindre skala i Vientiane men mer välbesökt än i varje fall jag hade väntat mig: kring 70 gäster totalt.  

I Thailand siktar vi, som jag skrev sist, på vår stora Lucia-mottagning i december, då vi förstås ska fira 150 år av relationer mellan våra länder.   

Ett led i detta firande är det kommande besöket av Sveriges havsambassadör, Helen Ågren, som kommer till Bangkok i början av september. Torsdagen den 6 september kommer hon att medverka på ett kvällsmöte med Handelskammaren, och måndagen den 10 september ska vi ha ett event på residenset om kampen mot nedsmutsningen av våra hav, inte minst genom all plast som sprids i allt snabbare takt till våra hav: det talas om totalt åtta miljoner ton globalt varje år.  

Här finns stora möjligheter för Sverige och Thailand att samarbeta. Vi diskuterade det med den thailändske miljöministern häromdagen, och han var väldigt intresserad. Vi förbereder nu ett viktigt steg i den riktningen genom ett regionalt program som UN Environment ska ansvara för med stöd från Sida och vår ambassad: ” Reducing marine litter by addressing the management of the plastic value chain in Southeast Asia”. 

Men juni fortsatte i högt tempo också efter nationaldagsmottagningarna. Några axplock: Invigningen av Tetra Paks nya fabrik i Rayong i torsdags. Trädplanteringsceremoni med skogsföretaget Burapha utanför Vientiane. Midsommarlunch med handelskammaren på Rembrandt hotell. Anförande på en stor konferens med HBT-personers situation i Thailand – inom ramen för ett annat regionalt projekt som Sida/ambassaden ger stöd till: ”Being LGBTI in Asia”. Möte med transportministern om fortsatt samarbete om Smart cities och trafiksäkerhet. Möte med en framstående medlem av kungens råd, Privy council. 

Och så ett par avskedsmottagningar i residenset för medarbetare som slutar. 

Vi får en hel del personalbyten efter semestrarna. Så här kommer det att se ut:  

Ny administrativ chef efter Olov Westergård blir Anna Lambert. På hennes sektion blir det också två ytterligare förändringar: Christina Berglund ersätts av Katrin André, och Björn Lidell ersätts av Fredrik Warnehed. 

Ny försvarsattaché efter Roger Nilsson blir Lars Bergecliff, och ny polissambandsman efter Cecilia Hivander blir Max Lenormand.  

Utvecklingssektionen får ny chef: Anne-Charlotte Malm ersätts av Åsa Hedén. Dessutom efterträds

Daniel Klasander av Åsa Heijne. På migrationssektionen kommer Anders Högberg att ersättas av Narin Demircioglu.  

Och slutligen: på sektionskansliet i Yangon kommer Tomas Lundström att ersättas av Maria Hauer. 

Stort och varmt tack till alla kolleger som lämnar oss. Det har varit enormt roligt och inspirerande att jobba med er. Och ett varmt välkommen till alla våra nya kolleger. Vi ser fram emot spännande år tillsammans!  

Stort tack också till Vlad Månsson på Business Sweden och till prästen Lars Ryderstad som lämnar oss. Och varmt välkomna till Erik Stenberg-Roos och Anna Stenberg som nu tar över för Svenska kyrkan här i Bangkok efter sina år i Phuket.  

En dryg vecka kvar till semestern alltså. Men ambassaden är förstås alltid igång. Nicolas Weeks tar över ledningen när jag är borta. Först ledighet, sen chefskonferenser på Sida respektive UD. Och så tillbaka i Bangkok den 2 september för ett nytt spännande arbetsår.  

Bästa hälsningar 

Staffan Herrström
Ambassadör

Senast uppdaterad 04 jul 2018, 09.29