Meny

Ambassadör Staffan Herrströms månadsbrev

Till alla svenskar som bor i Thailand

Jag tittar ut på en ganska grå himmel utanför ambassaden. Det öser inte ner som i fredags och lördags, men jag ser riktigt mörka moln vid horisonten, och det mullrar i bakgrunden. Nu känns det verkligen som om regnperioden är i antågande. 

När min fru Karin och jag var i Sverige över Songkran fick vi uppleva början på ett annat skifte. Sakta, sakta började våren spira. Rätt många vårblommor här och där, men då för några veckor sen var det fortfarande kallt. Man känner sig rätt frusen när det är 30 grader svalare, där man kliver av flyget än det var där man steg på…

Vi var i allt väsentligt hemma för att träffa våra döttrar, men vi fick också förmånen att välkomna advokaten Sirikan ”June” Charoensiri från Thai Lawyers for Human Rights till Sverige. Hon var en av fem deltagare från Thailand på Stockholm Forum for Gender Equality – en stor global konferens som regeringen hade bjudit in till. Väldigt roligt att de kunde delta.

Tillbaka i Bangkok har vi genomfört terminens andra företagsfrukost, där Dr Luxmon Attapich berättade om den thailändska regeringens planer för Eastern Economic Corridor. Jag noterade inte minst hennes starka betoning av konceptet Smart Cities och hur mycket regeringen välkomnar företag – också svenska – som har kompetens på området. Och det kunnandet finns ju verkligen på vår sida.

Vi hade samtidigt glädjen att kunna välkomna två nya medarbetare som var på besöksresa i Bangkok: Anna Lambert och Fredrik Warnehed som efter sommaren efterträder Olov Westergård respektive Björn Lidell.

På den konsulära sektionen vikarierar Christina Grace Berglund för Viveca Ghostine som avslutade sin tjänstgöring för en tid sen, och på migrationssektionen har vi två utsända förstärkare för den högsäsong som vi är inne i just nu: Hero Zarifnejad och Jacob Bomgren. Ni är alla varmt välkomna!

Vi har totalt sett rätt många personalbyten på gång i år, så jag ska återkomma med en sammanställning när allt är klart inför hösten.

När jag bläddrar framåt i kalendern (eller snarare klickar för det är så det går till numera) så ser maj ut att bli en väldigt händelserik månad. Jag har tyvärr inte varit i Myanmar på rätt länge, men nu har jag faktiskt tre besök framför mig - det viktigaste i slutet på månaden när utrikesrådet för biståndsfrågor Johannes Oljelund kommer på besök.

Den 18 maj är det 150 år sen Sverige och Thailand undertecknade sitt första avtal någonsin: ”Treaty of Friendship, Commerce and Navigation”. Diplomatiska förbindelser upprättades först ett antal år senare (1883). Men det här 150-årsminnet kommer vi att uppmärksamma senare under året. Återkommer till det.

I maj ska vi också ha en konferens för våra honorärkonsuler, vi ska presentera resultatet av den undersökning om affärsklimatet i Thailand som Business Sweden genomfört i samarbete med handelskammaren och oss, och vi ska dessutom ordna ett event för studenter som förbereder sig för att börja på universitet i Sverige.

Och redan den här veckan på torsdag, när det är World Press Freedom Day, ordnar UNESCO tillsammans med South East Asia Press Alliance och vår ambassad ett event på Foreign Correspondents’ Club här i Bangkok om yttrandefrihet på Internet. Jag vet att kollegerna på sektionskansliet i Yangon också har liknande planer de dagarna.

Så sommarledigheten ligger långt borta. Mycket, mycket ska hända innan dess.

 Bästa hälsningar

 Staffan Herrström
Ambassadör

Senast uppdaterad 01 maj 2018, 13.43