Reseinformation Covid-19

Information om Coronaviruset (Covid-19) i Sydkorea 

I Sydkorea har drygt 10 000 fall bekräftats, varav drygt 500 i Seoul. Fler än hälften av dessa har tillfrisknat. De flesta fallen har konstaterats i staden Daegu och provinsen Gyeongbuk, 30 mil sydost om Seoul. Städerna Deagu, Cheongdo och Gyeongsang (till vilka Sverige har en avrådan för icke-nödvändiga resor sedan den 6 mars) har utnämnts till ”special care zones” vilket betyder att myndigheterna fokuserar insatser för att minska spridning av smitta. De sydkoreanska myndigheterna har genomfört ett stort antal tester. Hittills har fler än 400 000 personer testats. 

Från den 22 mars  kommer alla resenärer från Europa att utöver temperaturtagning och att man fyller i ett hälsoformulär vid ankomst också att testas för viruset. Alla resenärer ombeds att ladda ner "Self Diagnosis App" på sina mobiltelefoner vid ankomst. Från 1 april ska personer som bor i Korea vistas i karantän i sina hem . De som är korttidsbesökare i Korea och inte har en fast adress kommer från 1 april att att få stanna i karantän i två veckor i "government-designated facilities" på resenärens egen bekostnad.

UD och ambassaden i Seoul följer utvecklingen och uppdaterar reseinformationen här på hemsidan regelbundet. Ambassaden i Seoul står i kontakt med sydkoreanska myndigheter om utvecklingen.

Svenska medborgare uppmanas att hålla sig uppdaterade om det allmänna läget genom nyhetsrapportering, lokala myndigheters råd och genom ambassadens reseinformation här på hemsidan eller i appen UD Resklar. Sydkoreanska myndigheter har tagit fram en engelskspråklig app som kan laddas ner till mobiltelefon: «Emergency Ready App».

Ambassaden uppmanar samtliga svenska medborgare som befinner sig i Sydkorea att anmäla sig till Svensklistan som ni hittar via följande länk samt avanmäla sig om man väljer att resa ut tidigare än angivet. 

Om du uppvisar symptom eller vill rådfråga myndigheterna om information kan du ringa Korea Center for Disease Control, telefonnummer 1339. 

Korea Immigration Service kan ni kontakta för rådgivning, telefonnummer 1345.

Ett stort antal länder har infört restriktioner och eller reseförbud för besökande som vistats i Sydkorea. Flera flygbolag har dragit ner på antalet avgångar/ställt in sina flyg till/från Seoul.International Air Transport Association (IATA) och Korean Airs hemsida finns reseinformation från olika länder sammanställd men kontrollera alltid med det land du planerar att resa till eller via. Om du har en nära förestående resa bör du ta kontakt med din researrangör alternativt ditt försäkringsbolag om du har frågor kring om-/avbokning. Sydkorea  har infört inreseförbud/arantänbestämmelser för resenärer som kommer från vissa länder som är drabbade av corona.

Det är fortsatt möjligt att resa i landet med tåg, buss, bil och flyg. Påverkan på tidtabeller kan dock förekomma och många inrikes flyglinjer har ställts in. Den 31 mars beslutade Ministry of Education att det inte blir någon terminsstart den 6 april utan den skjuts på framtiden. All barnomsorgsverksamhet är stängd. I Seoul har många statliga idrottsanläggningar, museum och bibliotek stängts tills vidare och det råder förbud mot stora folksamlingar.

Ansvarig myndighet är Korea Center for Disease Control and Prevention (KCDC). De har  uppdaterad information om läget på sin webbplats. 

Hälsoministeriet har den 20 mars lanserat en hemsida på engelska med information som uppdateras löpande.

Seoul Metropolitan Government har uppdaterad information om läget i Seoul.  

Personer som visar symptom ska kontakta Korea Center for Disease Control and Prevention på telefonnummer 1339 innan de besöker klinik eller sjukhus.

Nedanstående länkar till några engelskspråkiga nyhetssidor:

https://en.yna.co.kr/

https://www.koreatimes.co.kr

Global avrådan för svenska medborgare för utlandsresor från 14 mars  

  • Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till den 15 juni 2020.
  • Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Avrådan för icke-nödvändiga resor till Daegu och provinsen Gyeongbuk 

  • UD avråder från icke-nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk.
  • Beslut om avrådan togs den den 6 mars 2020. Avrådan gäller tills vidare.

Uppmanar UD svenskar att resa hem?

Alla som befinner sig utomlands bör se över sin egen situation. Det kan exempelvis ibland vara bäst att inte resa överhuvudtaget för en tid framöver. Resenärer måste anpassa sig till situationen och acceptera en viss grad av ovisshet. Många resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet tills flygtrafiken sätter igång igen. Resebyråerna och flygbolagen försöker transportera hem alla som berörs. Det är ett beslut som individen måste ta.

Vad är skillnaden mellan avrådan från icke nödvändiga resor och alla resor?
Icke nödvändiga resor avser besöks-och turistresor. Alla resor omfattar även affärsresor och officiella resor.

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00. För aktua konsulära nödsituationer ringer man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05

Läs mer om UD:s rekommendationer här

Mer information om smittspridning och hälsoråd 

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittskydd och följer även utbrott av smittsamma sjukdomar utomlands. Aktuell information om coronaviruset kan följas via Folhälsomyndigheten, Världshälsoorganisationen (WHO) eller Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC)

Folkhälsomyndigheten - Mer  information om utbrottet här/Epidemiologiskt läge 

Folkhälsomyndigheten - Frågor och svar om viruset 

Folkhälsomyndigheten - Information till resenärer 

Enligt Folkhälsomyndigheten ska personer som vistats i Sydkorea vara uppmärksamma på luftvägssymptom som hosta, andningssvårigheter eller feber och ringa sjukvården 1177 Vårdguiden för bedömning. 

Senast uppdaterad 04 apr 2020, 11.17