Viktig information om repatrieringsflyg till Europa

01 apr 2020

Ambassaden vill först och främst tacka alla svenskar här i Sydafrika för er beredskap att snabbt svara på våra utskick och vi förstår att det är frustrerande att vänta på besked, men vi gör vårt bästa för att få med er på flyg till Europa så snart som möjligt. De första flighterna beräknas lämna Sydafrika på fredag kväll och sedan får vi se hur tät frekvensen blir.

En viktig brasklapp är dock att vi kan ännu inte fullt ut garantera att allt detta kommer att fungera.

Vi vill också gärna uppmärksamma alla på den smittrisk ett resande på ett fullsatt flygplan utgör. Vi kan tyvärr inte göra något åt detta, då efterfrågan på platser på avgående flighter är stor.

 

Följande information gäller för de flighter med South African Airways som kommer att gå från Johannesburg respektive Kapstaden:

  • Destinationen kommer att vara Frankfurt eller München och det är sedan var och ens ansvar att boka den vidare resan. Reguljär flygtrafik går dock mellan Tyskland och Sverige, så det bör vara möjligt att boka den vidare resan.
  • Priset för biljetten Sydafrika-Tyskland, som betalas i efterhand, beräknas uppgå till mellan 500-800 euros. Varje passagerare kommer att få skriva på en betalningsförbindelse vid incheckningen.
  • Ett sydafrikanskt krav är också att varje passagerare genomgår en Covid19-test på flygplatsen och fyller i en hälsodeklaration. Provsvar kommer inte att erhållas före avresan. Provtagningen är till för att sydafrikanska myndigheter, vid positivt testresultat, ska kunna göra smittspårning här i landet.
  • Personer som uppvisar symptom på Coronavirus vid incheckningen kommer inte att tillåtas resa med. Personer som vid resetillfället omfattas av eventuell sydafrikansk karantän eller självisolering kommer inte heller att tillåtas resa med.
  • Ni kommer i så god tid före avresan som möjligt att få ett mail från EU-delegationens FLY HOME-adress med notifiering om när avresa sker.
  • Ni kommer att uppmanas att inställa er på en uppsamlingsplats (adress för dessa kommer att meddelas senare) och därifrån kommer gemensam transport att ske till flygplatsen.
  • Ambassaden kommer att förse alla med ett intyg som ger er rätt att färdas från er bostad till uppsamlingsplatsen trots utegångsförbudet.
  • South African Airways kommer att medge 2x20 kg bagage per passagerare, inte mer.
  • Inga sällskapsdjur kommer att tillåtas.
Senast uppdaterad 01 apr 2020, 11.51