Uppdatering inför helgen

27 mar 2020

Ambassaden står i kontakt med övriga nordiska ambassader samt den lokala EU-kretsen i frågan om att undersöka möjligheter för hemresa för svenskar som befinner sig i Sydafrika och vill återvända till Sverige. Läget är dock oförändrat vad gäller passagerartrafik, dvs. inga passagerarflyg eller andra passagerartransporter ut ur landet går under den lockdown som nu trätt ikraft och som pågår till och med den 16 april 2020. Om det blir någon förändring i denna del kommer vi att omgående informera om detta via vår hemsida och i våra sociala medier.

Ambassaden vill tacka alla svenskar som befinner sig i Sydafrika som redan har registrerat sig på den s.k. svensklistan. De som ännu inte gjort det ber vi vänligen göra detta så snart som möjligt på denna sida: https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/. Vänligen ladda ner UD:s app ”UDResklar” och aktivera pushnotiser för att få uppdaterad information, läs mer om UD:s mobilapp här: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/reseinformation/ud-resklar-mobilapp/

 

Vi ber alla svenskar i landet att följa anvisningar från sydafrikanska myndigheter under lockdown. Sydafrikanska myndigheter har rätt att vidta de åtgärder de anser nödvändiga för att begränsa smittspridningen och det åligger var och en att följa de regler som nu gäller. Det innebär att man ska stanna i sin bostad, och bara lämna den för att gå till läkare, apotek eller för att handla mat.

 

För svenskar som försökt lämna Sydafrika och nu söker boende under de kommande tre veckorna har vi varit i kontakt med bl.a. AirBnB, och vissa hotell som håller öppet. De som har behov av boende bör i första hand själv söka boende, t.ex. på Airbnb:s hemsida (https://www.airbnb.co.za).

 

Vi har från Department for Home Affairs fått uppgift om att de vars visum går ut under lockdown och som inte kunnat lämna landet pga. den situation som nu råder inte ska straffas för detta vid kommande utresa.

 

Ambassaden håller öppet under lockdown och nås på telefon 012-426 64 00 och email (ambassaden.pretoria@gov.se). Under helgen kan svenskar i Sydafrika ta kontakt med UD-jouren på +4684055005 för brådskande frågor.

Senast uppdaterad 27 mar 2020, 14.54