Nationell Lockdown

24 mar 2020

Brådskande Information

Ambassaden arbetar för närvarande hårt på att ta reda på hur den utlysta nationella lockdown som inträder i slutet av veckan kommer att påverka svenskar som vill lämna landet. Ambassaden kommer att lägga ut uppdateringar på ambassadens hemsida och i våra sociala medier så snart som möjligt.

Ambassaden rekommenderar svenskar som vistas i Sydafrika och som vill resa tillbaka till Sverige att snarast ta kontakt med sitt resebolag/flygbolag och försäkringsbolag för att ordna tidigast möjliga hemresa. Vi vet att många får tillbringa långa stunder i telefonkö, men vi hör också att många kommit fram och kunnat boka om sina flyg.

 

Den nationella lockdown som träder ikraft natten mot fredag kommer att ha en betydande påverkan på ambassadens kapacitet att utöva ordinarie verksamhet. Ambassaden kommer dock att förbli tillgänglig på telefon för svenskar som har brådskande behov av kontakt och vi har utökat det team som svarar på frågor på telefon och mail. Vi arbetar hårt för att ge svenskar i Sydafrika bästa möjliga service under denna tid.

 

Fr o m fredag 27 mars och tills vidare gäller att ambassaden inte kommer att kunna utfärda visum, utom i brådskande undantagsfall som faller under de undantag som stipuleras i förordningen som styr inreseförbudet till EU (https://svenskforfattningssamling.se/sites/default/files/sfs/2020-03/SFS2020-127.pdf). För brådskande förfrågningar som faller under dessa undantag, vänligen maila ambassaden på ambassaden.pretoria@gov.se.

Senast uppdaterad 24 mar 2020, 18.43