Meddelande från ambassadören

12 apr 2020

Kära svenskar i Sydafrika,

Som ni antagligen alla vet så förlängde president Ramaphosa häromdagen utegångsförbudet (lockdown) med ytterligare två veckor, så det gäller nu till och med den 30 april. Jag förstår att detta väcker ny oro och ytterligare frågor om vad detta innebär för situationen här och möjligheter att ta sig tillbaka till Sverige. Ambassaden arbetar fortsatt hårt för att hjälpa till med detta. Under påskhelgen arbetar vi alla hemifrån, men finns tillgängliga för att svara på era frågor på mail.

 

Sedan repatrieringsflygen inleddes den 3 april har nästan 160 svenskar kunnat åka med repatrieringsflyg till Europa. Några ytterligare är placerade på de flyg som går den 15 och 16 april. På vår lista har vi sedan ett 60-tal namn kvar, i princip uteslutande med avreseort Kapstaden. Denna siffra ökar kontinuerligt eftersom nya personer anmäler sig och sätts upp på en tilläggslista. Vi vet att många är angelägna om att få besked om när de kan få komma med ett flyg och vi arbetar allt vad vi kan för att få med så många som möjligt så snart som möjligt. Vi kommer snart att kunna meddela dem som får plats på flyg den 19 och 20 april från Kapstaden. Vi väntar sedan på besked om ytterligare flyg efter den 20 april.

 

Som ni förstår måste vi i fördelningen av platser ta hänsyn till de som har särskilda skäl som att de tillhör riskgrupp, har hälsoskäl, familjer med små barn eller andra ömmande skäl. Vi ger också prioritet åt de som anmälde sig i slutet av mars.

 

Vi vill passa på att påminna om att repatrieringsflyg är en extraordinär lösning i en ovanlig tid och ber alla att även fortsättningsvis ha tålamod och förståelse för att det tar tid att få plats för så många som anmält sig.

 

Ambassaden vill också ta detta tillfälle i akt att tacka varmt för de uppskattande ord vi fått från många svenskar. Det värmer ett team som sedan ett par veckor arbetar dygnet runt för att bistå de svenskar i Sydafrika som behöver vår hjälp. Vi kan inte alltid tillgodose alla önskemål, men jag kan garantera att vi gör vårt bästa. Jag vill också säga att vi är imponerade över hur våra svenska resenärer snabbt och med kreativitet och samarbete har löst sina hemresor från olika destinationer i Europa.

Ni är fantastiska och tillsammans ska vi ta oss igenom detta!

 

Cecilia Julin

Ambassadör

Senast uppdaterad 12 apr 2020, 13.05