Meddelande från Ambassadör Cecilia Julin

29 jul 2020

Kära svenskar i Sydafrika,

Idag är det 125 dagar sedan Sydafrika stängde ner i vad som var en av världens mest strikta lockdowns. En del av restriktionerna har nu lättats på, men vi befinner oss fortfarande på risknivå 3 och numera även med ett formellt utegångsförbud mellan 21.00-04.00. 

Reguljärt internationellt flyg är fortfarande inte tillåtet. Möjligen kommer detta igång när landet så småningom går ned på risknivå 2. I dagsläget känns detta lite avlägset, med tanke på att Sydafrika nu är på väg mot höjdpunkten i spridningen av viruset. Men det går numera ganska regelbundet repatrieringsflyg eller s.k. charter relief flights arrangerade av bl.a. KLM, Air France, Lufthansa, Qatar Airways, Emirates m.fl. Ambassaden lägger upp information om en del av dessa på vår hemsida och hjälper även till med att skriva reseintyg för att ta sig till uppsamlingsplatserna.

Ambassaden har i dagsläget hjälpt närmare 500 svenskar och andra medborgare med uppehållstillstånd i Sverige att ta sig tillbaka hem. Tyvärr är det idag inte möjligt att resa tillbaka till Sydafrika med dessa flyg, men ambassaden och många av våra kollegor arbetar på att få till stånd att utländska medborgare med uppehållstillstånd här ska få återvända.

Jag vill också passa på att säga farväl till er alla och tacka för mig. Min postering här i Sydafrika går mot sitt slut och jag lämnar själv med ett repatrieringsflyg den 2 augusti. Det har varit fyra innehållsrika år med byte av president, val, kommissioner mot korruption och en tyvärr inte helt positiv ekonomisk utveckling. Och nu har Coronakrisen på ett väldigt tydligt sätt visat på de stora ojämlikheter som fortfarande finns i det sydafrikanska samhället. Så det finns mycket kvar att göra och Sverige kommer att fortsätta att arbeta med Sydafrika för att skapa bättre samhällen här, i Afrika och globalt.

Tyvärr innebär  Coronakrisen att det inte är möjligt att träffa alla och säga farväl på ett mer personligt sätt. Men tack för allt gott samarbete och trevliga möten under åren! 

Ambassaden fortsätter att vara öppen och står till tjänst med pass och annan service som kan behövs - efter tidsbokning.

Jag kan ännu inte bekräfta vem som blir ny ambassadör i Sydafrika, men tills vidare kommer Ami Larson-Jain att förestå ambassaden tillsammans med resten av teamet.

Tack för denna tiden och ta hand om er i dessa Coronatider!

Cecilia Julin

Ambassadör

Senast uppdaterad 29 jul 2020, 12.39