Meddelande från Ambassadör Cecilia Julin

15 jun 2020

Kära svenskar i Sydafrika,

Idag är det precis tre månader sedan president Ramaphosa annonserade ”State of Disaster” och vi är inne på tolfte veckan av lockdown, numera på risknivå tre. Coronaviruset sprider sig nu snabbare än tidigare, framför allt i Västra och Östra Kapprovinserna och i Gauteng.

Vi får många frågor på ambassaden om när reguljära flyg kommer att starta igen och vårt enkla svar är att vi inte vet. Det har indikerats att reguljära internationella flyg kan komma att tillåtas när landet går ned på risknivå två, men det är svårt att sia om när detta kan ske.

Det går fortfarande sporadiska repatrieringsflyg, bl.a. med KLM, och vår rekommendation är att följa den information vi lägger ut på vår hemsida (www.swedenabroad.se/pretoria) om aktuella flyg. Vi råder också alla som vill resa hem att hålla nära kontakt med det flygbolag man bokar med, eftersom det fortfarande är osäkert om flyg faktiskt kommer iväg som planerat. Om ni bokar en biljett bör ni sedan maila bokningsbekräftelse och kopia på ert pass samt uppgift om bostadsadress till information.pretoria@gov.se, så utfärdar vi det Certificate of Travel som behövs för att färdas från bostaden till uppsamlingsplats.

Ambassadens lista över svenskar som vill ha hjälp med utresa från Sydafrika är numera ganska kort. Vi är glada att kunna konstatera att ambassaden sedan slutet av mars hjälpt drygt 400 svenskar att lämna Sydafrika.

Jag vill också understryka att i den nuvarande situationen är inresa till Sydafrika fortsatt förbjuden. Enda möjligheten är om man kan komma med något av de repatrieringsflyg som arrangeras av South African Airways från olika orter tillbaka till Sydafrika. Dessa är dock främst avsedda för sydafrikanska medborgare som behöver återvända hem. Den som reser ut ur Sydafrika med ett repatrieringsflyg, kan således inte räkna med att kunna resa tillbaka i närtid.

En ytterligare komplikation är att sydafrikanska myndigheter kräver att alla som reser in i Sydafrika med något av dessa flyg, sätts i statlig karantän i två veckor.

Ambassaden kommer att fortsätta följa utvecklingen vad gäller regler för ut- och inresa i Sydafrika. Har du frågor som rör inresa till Sydafrika ber vi dig kontakta Sydafrikas ambassad i Stockholm.

Ambassaden är öppen som vanligt och vi tar emot för passansökningar och annan service efter bokning av tid.

Jag vill också passa på att önska alla en riktigt trevlig Midsommar, även om det för närvarande känns mer aktuellt med brasa och tända ljus än dans kring midsommarstången.

 

Senast uppdaterad 15 jun 2020, 13.34