Meddelande från Ambassadör Cecilia Julin

26 mar 2020

Kära svenskar i Sydafrika,

Vi lever just nu i oroliga tider med Coronavirusets härjningar över hela världen.  Även Sydafrika har nu drabbats på allvar och antal smittade stiger dagligen. Som ni kanske har sett råder utegångsförbud i hela Sydafrika från midnatt den 26 mars. Det innebär att man bara får lämna sin bostad för att handla mat och medicin samt för att gå till läkare. Den 25 mars meddelades även att all flygtrafik in och ut ur Sydafrika ställs in från den 27 mars och fram till och med den 16 april. Även Sydafrikas landgränser stängs för persontrafik.

Jag förstår att dessa besked är väldigt besvärliga och oroande för alla som är på besök i Sydafrika och kanske hade planerat för hemresa under den närmaste tiden. Tyvärr tror jag att vi får bereda oss på att denna situation kommer att gälla ett tag framöver. Sydafrika har rätt att vidta de åtgärder man anser nödvändiga för att stoppa spridningen av Coronaviruset och jag vill bara uppmana alla att följa de regler som har satts upp. 

Mitt råd är också att ta kontakt med sitt flygbolag/resebyrå för att försäkra sig om en bokning så snart lockdownperioden är över samt tala med sitt försäkringsbolag om vad som gäller i denna speciella situation.

Såvitt vi förstår har hotell och guest-houses som har utländska turister boende hos sig, instruerats att inte kasta ut dessa utan låta alla stanna kvar tills hemresa kan ske. I en intervju säger även inrikesministern att man inte ska straffa personer vars viseringar går ut under lockdownperioden, utan att man får reda upp detta efteråt.

Jag och mina kollegor arbetar för fullt för att ta fram information om vad som gäller och som kommer att gälla. Vi samråder också med våra nordiska kollegor samt inom EU-kretsen för att se hur vi bäst kan stödja våra medborgare. Jag ber er därför följa oss på hemsidan (www.swedenabroad.com/pretoria), på Facebook (Embassy of Sweden in Pretoria), Instagram och Twitter (@SwedeninSA samt @AmbassadorJulin).

Registrera er också på svensklistan antingen genom att ladda ner appen UD Resklar (och aktivera pushnotiser) eller anmäla sig via hemsidan (www.swedenabroad.se/sv/svensklistan)

Ambassaden är bemannad som vanligt och telefonväxeln är öppen (+27 12 4266400) och vi tar emot era samtal mellan 9-12 och 13-15. Ni kan också alltid maila oss (ambassaden.pretoria@gov.se) och efter kontorstid är det UD:s jourtelefon (+4684055005) som tar över. UD har också ett särskilt nummer för frågor kring Coronaviruset och resande (+4684059200).

 

Med gemensamt tålamod och förståelse ska vi nog ta oss igenom detta!

 

Cecilia Julin

Ambassadör

Senast uppdaterad 26 mar 2020, 11.35