Information om repatrieringsmöjligheter

18 maj 2020

Ambassaden har fått information om att Qatar Airways kommer att fortsätta en tid framöver med sina repatrieringsflighter från Johannesburg till Doha. I förra veckan lämnade 25 svenskar med de två flighter som gick den 12 respektive 16 maj.

Enligt uppgift går nästkommande flighter den 20, 24 och 28 maj. Det kan bli tal om ytterligare flighter i juni.  Bokning sker direkt med Qatar Airways www.qatarairways.com. Observera att bokningen måste ske minst 108 timmar före avresa, på grund av att alla passageraruppgifter måste sändas in till sydafrikanska myndigheter.

När du har gjort en bokning, kan du skicka kopia på bokningsbekräftelse och kopia på ditt pass tillsammans med uppgift om din bostadsadress här i Sydafrika, så utfärdar ambassaden ett Certificate of Travel, som ger dig rätt att färdas från din bostad till uppsamlingsplatsen här i Pretoria.

 

Italien håller för närvarande på att arrangera två repatrieringsflyg från Johannesburg respektive Kapstaden till Rom i slutet av maj. Tyvärr kommer det endast att finnas ett fåtal platser för övriga EU-medborgare, så ambassaden kommer att kontakta dem som utgör våra mest ömmande fall om/när vi får besked om eventuella platser.

Några andra EU-länder tittar också på möjligheterna att arrangera ytterligare ett antal repatrieringsflighter. Ambassaden återkommer så snart vi har mer konkret information om detta.

 

Vi ber alla notera att svenska ambassaden i Pretoria enbart ansvarar för svenskar, islänningar och personer med annan nationalitet som har uppehållstillstånd i Sverige. Andra nationaliteter uppmanas istället kontakta sina respektive ambassader för information om repatriering. 

Senast uppdaterad 18 maj 2020, 15.00