Frågor och svar om repatrieringsflyg

08 apr 2020

Ambassaden arbetar sedan snart två veckor tillbaka med att repatriera strandsatta svenskar. Vi ser av de frågor vi får via mail och i våra sociala kanaler att det förekommer en del oklarheter om vad en repatriering innebär. Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna. Vi ber dig först och främst söka svaret på din fråga här, om du inte hittar svarat är du fortsatt välkommen att höra av dig till ambassaden. Vi tackar för ert tålamod och ber om förståelse för att läget förändras från dag till dag. Vi påminner också om detta är en extraordinär händelse med globala konsekvenser och att möjligheter som vanligtvis kunnat stå oss till buds inte är möjliga. Vi kan försäkra er om att ambassadens odelade fokus är att bistå nödställda svenska medborgare i Sydafrika.

Hur många svenskar vill flyga hem?

Ambassaden har sammanställt en lista med omkring 300 namn på svenskar som vill utnyttja erbjudandet att flyga med chartrade flygplan till Europa

Finns det inte några andra flygalternativ från Sydafrika?

I dagsläget är repatrieringsplanen de enda planen som flyger från södra Afrika till Europa. Flertalet är inhyrda som ett led i en EU-gemensam insats. Passagerare får skriva på en betalningsförbindelse. Det kommer även att gå ett plan som den belgiska regeringen har hyrt, som går till Bryssel. Även KLM gör ett antal flygningar, som går via La Reunion till Amsterdam.

Vilket flygbolag opererar repatrieringsplanen?

Sydafrikas lockdown innebär att ingen utländsk besättning, vare sig piloter eller kabinbesättning tillåts komma in i landet. Därför har valet i de flesta fall fallit på alternativet att repatriera sina medborgare med hjälp av South African Airways. I annat fall är det andra flygbolag som flyger, då med en mellanlandning utanför Sydafrika.

Vart landar planen i Europa?

Tyskland har ojämförbart flest medborgare som behöver resa till Europa. Tyskland har därför en ledande roll i arbetet att repatriera EU-medborgare. Det tillstånd som Tyskland förhandlat fram gäller flygtrafik till München och till Frankfurt. Det South African Airways-flyg som Belgien har upphandlat landar i Bryssel och KLM:s flyg landar i Amsterdam.

Hur ska vi ta oss vidare till Sverige från Tyskland?

Ambassadens ansvar är att försöka få ut strandade svenskar ur Sydafrika som förtillfället ä ett helt stängt land. Väl i Europa finns det möjlighet att på olika sätt ta sig vidare till Sverige. Ambassaden är medveten om att det inte är helt enkelt att ta sig hem från t.ex. Tyskland.

Tyskland är dock inte stängt och tillåter vidareresor genom landet för EU-medborgare på hemresa. Det finns fortfarande möjlighet att flyga till Stockholm eller Köpenhamn även om flygtrafiken i Europa också är kraftigt påverkad av Corona-krisen och flighterna därmed är begränsade. Resenärer kan också undersöka tåg- och färjetrafiken och möjligheten att hyra bil (hyrbil för resor vidare till andra länder är däremot inte tillåtet från Tyskland). Vi känner även till att några resenärer gått samman för att hyra buss genom Bergkvara Buss.

Det är viktigt att ha sin vidareresa bokad när man går på flighten från Sydafrika.

Här har vi satt ihop en lista med möjliga resealternativ:

https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/sydafrika-pretoria/aktuellt/covid-19/information-om-möjliga-resealternativ-genom-tyskland/

 

Varför flyger inte UD ner ett plan och hämtar upp alla svenskar?

Covid 19 är en global pandemi och det finns idag strandsatta svenskar över hela världen. Sydafrika är i lockdown och flygplatserna är stängda. För att kunna trafikera flygplatserna krävs det att man förhandlar fram separata undantag för varje enskilt plan. I stället för att samtliga EU-länder förhandlar individuella tillstånd har vi kommit överens om nuvarande upplägg, vilket visat sig vara det mest effektiva. Vad vi har uppnått är en möjlighet för personer att lämna Sydafrika och komma till Europa. Med denna lösning har vi fått ett mer uthålligt system och har kunnat använda det gemensamma EU-inflytandet i förhandlingarna med sydafrikanska myndigheter.

Varför får man inte resa direkt till respektive flygplats?

Vi har i förhandlingarna drivit denna fråga, men eftersom flygplatserna är stängda, krävde sydafrikanska myndigheter att alla passagerare samlas på speciella uppsamlingsplatser. Därifrån transporteras alla till flygplatsen med särskilda bussar.

Hur ska man kunna lämna sin hyrbil?

Vi vet att många kunnat lämna sina bilar på uppsamlingsplatserna. Det är dock viktigt att på förhand bekräfta med sin biluthyrningsfirma att så är fallet.

När tror ambassaden att reguljära flygförbindelser återupptas?

Vi har i dagsläget ingen information om detta. Det finns en risk att utegångsförbudet och stängningen av flygplatserna förlängs efter den 16 april.

Kommer det ytterligare repatrieringsflyg?

Den omgång som nu pågår är den enda möjligheten att i nuläget ta sig ut ur Sydafrika. Ambassaden ser den som högst osannolikt att nya initiativ skulle komma till stånd senare i april eller maj. Väljer man att stanna kvar nu, får man bereda sig på att vara kvar i Sydafrika en längre tid framöver.

Kan jag boka reseklass?

Nej.Vi vill understryka att detta handlar om repatrieringsflyg. Det är en extraordinär händelse och därför finns inga sådana möjligheter. Detsamma gäller frågor om bonuspoäng.

Serveras det mat på planen?

Ja, det serveras mat på planen däremot är flygplatserna i Sydafrika helt stängda. Se därför till att ta med dig något att äta för tiden mellan uppsamlingsplatsen och till dess att planet lyfter. 

Vad kan jag ta med mig på repatrieringsflygen?

För flygen till Tyskland gäller 2 x 20 kg per passagerare.

  • Golfbagar eller annat skrymmande bagage tillåts INTE.
  • Barnvagn och bilbarnstol tillåts.
  • Husdjur är inte tillåtna.
  • Vanliga regler gäller för handbagage.

När det gäller flighterna till Bryssel respektive Amsterdam är bestämmelserna i princip desamma, men vi hänvisar till de informationsblad ni fått för respektive flight.

 

Vad händer om min visering går ut?

För personer vars visering går ut under lockdown-perioden har vi förstått att man inte ska straffas för detta. Kolla för säkerhets skull på Department of Home Affairs hemsida samt kontakta VFS via nätet för eventuell tidsbokning.

https://www.vfsglobal.com/dha/southafrica/

http://www.dha.gov.za/

 

Ambassadens kontaktuppgifter

Tel: 012-426 64 00

E-mail: ambassaden.pretoria@gov.se

Senast uppdaterad 08 apr 2020, 15.36