Certificate for Travel/Reseintyg för de som bokar resor med Qatar Airways

04 maj 2020

Ambassaden har den 3 maj informerat om de s.k. ”charter relief flights” som arrangeras av Qatar Airways.

De som väljer att boka en resa med Qatar Airways bör så snart som möjligt maila ambassaden sin bokningsbekräftelse, en kopia på sitt pass (tydlig bild av hela passidan, max 2 MB) samt sin nuvarande adress i Sydafrika på information.pretoria@gov.se för att ambassaden ska kunna utfärda ett reseintyg för resan från resenärens boende till uppsamlingsplatsen som enligt uppgift ska vara Qatars ambassad i Pretoria. Andra praktiska och logistiska frågor bör ställas direkt till Qatar Airways.

 

Ambassaden kan inte garantera att dessa intyg accepteras vid passering av vägkontroller vid t.ex. provinsgränser, men kan konstatera att dessa intyg fungerat väl under april månad då ett stort antal EU-medborgare kunde resa till Europa med repatrieringsflyg och i vissa fall reste över provinsgränserna för detta syfte.

 

Qatar Airways initiativ är inte del av EU:s gemensamma repatrieringsflyg, som ägde rum under april månad. Ambassaden är således inte en part i detta arrangemang, utan det är upp till var och en att informera sig om de villkor som gäller och avgöra om man vill köpa en biljett via Qatar Airways. De som vill resa med Qatar Airways behöver också säkerställa att man uppfyller de villkor som gäller för att få resa med flyget (Qatar Airways regler) och att man har rätt att resa in i Sverige under nuvarande inreseförbud. Se även https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/sydafrika-pretoria/aktuellt/covid-19/qatar-airways-arrangerar-s.k.-charter-relief-flights-med-avresa-från-johannesburg-under-maj-månad/.

Senast uppdaterad 04 maj 2020, 10.25