Meny

Flytta till Storbritannien

Praktisk information för dig som vill flytta eller nyligen har flyttat till Storbritannien.

Storbritannien och EU

Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020. Den 1 februari 2020 inleddes en övergångsperiod, som löper till den 31 december 2020. Under övergångsperioden gäller samma regelverk för privatpersoner och företag som före utträdet. Som EU-medborgare kan du  bo, studera, flytta hit och arbeta i Storbritannien. För att stanna i landet efter 2021 behöver du söka nödvändigt uppehållstillstånd. Information om det nya uppehållstillståndet för EU-medborgare, settled status, och hur du ansöker finns via denna länk.

Här finns mer information om hur Storbritanniens utträde ur EU kan påverka dig som flyttar hit. 

Information på ambassadens webbplats

På ambassadens webbplats finns praktisk information om bland annat förnyelse av pass, körkort, vigslar och information om vad du som svensk medborgare kan få hjälp med om olyckan är framme. Du är alltid välkommen att kontakta ambassaden om du har frågor.

Kom ihåg att skriva ut dig

Om du som svensk planerar att bo utomlands ett år eller mer ska du anmäla flyttning till utlandet hos Skatteverket. Du ska också anmäla flytt om du planerat att stanna kortare tid men sedan förlänger din vistelse till ett år eller mer.

Praktisk information

Arbete

Svenska medborgare behöver fram till 31 december 2020 inte arbetstillstånd för att arbeta i Storbritannien.  Arbetstagare behöver dock ett så kallat National Insurance Number (NI number), här finns mer information.

Hjälp med att hitta arbete.

Au Pair

Information finns på British Au Pair Agencies Associations (BAPAA) webbplats.

Bankkonto

Det kan ta tid att skaffa ett bankkonto i Storbritannien. I Storbritannien finns ingen motsvarighet till den svenska folkbokföringen så bankerna vill ofta se olika dokument, exempelvis en elräkning eller ett hyreskontrakt, för att styrka en kunds varaktighet i landet. Som nyinflyttad kan det vara svårt att uppvisa dessa dokument, försök att förklara och fråga om andra dokument kan komma ifråga.
Det är inte ovanligt att olika banker har olika tillvägagångssätt och bedömer dokument olika.

Bostad

Bostad i London och andra stora städer i Storbritannien är ofta dyrt. Det är vanligt att dela boende, i synnerhet för ungdomar och studenter. Reglerna är omfattande och det är viktigt att vara påläst och försiktig. Köp eller hyr aldrig en bostad utan att personligen ha sett den på förhand.

Mer information om att hyra bostad
Mer information om att köpa bostad

Försäkring

Försäkringar i Storbritannien skiljer sig i vissa fall från svenska försäkringar, till exempel finns det ingen direkt motsvarighet till den svenska hemförsäkringen. Innan du tecknar en försäkring kan det vara klokt att rådgöra med till exempel arbetskamrater eller vänner. Citizen's Advice Bureau erbjuder allmänna råd om försäkringar.

Husdjur

Information om att importera djur till Storbritannien
Information om att resa med djur till Storbritannien

Körkort

Här finns information om att köra i Storbritannien med ett icke-brittiskt körkort. Om du bor permanent i ett annat land inom EU/EES kan du inte förnya ditt körkort i Sverige, du ska istället byta det mot ett körkort från det land som du bor i, här finns information om hur du byter ditt svenska körkort mot ett brittiskt körkort

OBS! Reglerna kring körkort kan komma att ändras med anledning av brexit, se information här.

Sjukvård

OBS! Reglerna kring läkarvård och EHIC kan komma att ändras med anledning av brexit, se information här. 

För akut läkarvård vid tillfällig vistelse i Storbritannien behövs det europeiska sjukförsäkringskortet som ges ut av svenska Försäkringskassan, läs mer här

Sjukvård inom EU följer bosättningsland, inte nationalitet. Vid bosättning i Storbritannien krävs registrering hos en allmänpraktiserande läkare, en så kallad General Practitioner (GP). Här kan du hitta en GP. Efter registreringen tilldelas den bosatte ett National Health Number. Här finns mer information om sjukvårdssystemet National Health Service (NHS).

Som registrerad för sjukvård i Storbritannien behövs ett brittiskt europeiskt sjukförsäkringskort (EHIC) för tillfällig läkarvård vid resa inom EU, inklusive Sverige. Här finns information om det brittiska europeiska sjukförsäkringskortet.

Skola, förskola och arbetande småbarnsföräldrar

Ta kontakt med din lokala skolmyndighet, local education authority, i din kommun, Council/Local Authority. De har listor på lokala skolor samt information om registrerade dagmammor och eventuella daghem, nurseries. Hitta din lokala council här (England). Här finns ytterligare allmän information om skolor och förskolor.

Det finns en svensk skola, inklusive förskola och gymnasium, i London.

Organisationen Svenska mammor finns i Storbritannien.

Studera vid universitet i Storbritannien

Utförlig information om att studera i Storbritannien på:
British Councils webbplats
Universities and Colleges Admissions Services (UCAS) webbplats
UK Council For International Student Affairs (UKCISA) webbplats

Stipendiehandboken och Stipendieguiden erbjuder information om stipendier från Sverige.

Jämför svensk och brittisk utbildning på brittiska myndigheten NARIC:s webbplats.

Tänk på att kontrollera med CSN om du kan ta med dig studielån från Sverige.

Svenska kyrkan

Förutom kyrkliga verksamhet har svenska kyrkan många grupper och aktiviteter för alla åldrar. Kyrkans webbplats och nyhetsblad innehåller mycket information som kan vara både till nytta och nöje för svenskar i Storbritannien.

Tandvård

Tandvärd fås genom National Health Service (NHS) eller hos privattandläkare. Privattandläkare kan vara dyrt, förhör dig noga om priset innan du påbörjar en behandling. Här kan du hitta en NHS-tandläkare.

Skottland, Wales och Nordirland

Tänk på att vissa lagar, regler och myndigheter i Skottland, Wales och på Nordirland skiljer sig från de i England, här finns information från respektive nation:
The Scottish Government
Welsh Assembly Government
Northern Ireland Executive

Fler nyttiga länkar

Senast uppdaterad 01 feb 2020, 12.15