Meny

Student

Den brittiska regeringens intention är att så lite som möjligt ska ändras för studenter och deras möjligheter att studera i Storbritannien efter EU-utträdet. Om universitetsstudier inte ingår i en överenskommelse med EU har brittiska regeringen sagt att de ska försöka säkra bilaterala avtal på området.

Den brittiska regeringen har meddelat att universitetsavgifterna för EU-medborgare inte ändras för de som påbörjar sin utbildning i England läsåret 20/21. Läs mer här.

Samma sak gäller för studier som påbörjas i Skottland läsåret 20/21. Läs mer här.

Gällande svenskt studiestöd finns här information från CSN.

Här finns information från Universities UK.

Uppehållstillstånd eller studentvisa?

Du som studerar i Storbritannien idag eller flyttar hit senast 31 december 2020 har möjlighet att söka uppehållstillstånd enligt EU Settlement Scheme och därigenom behålla dina EU-medborgerliga rättigheter. Läs mer och ansök.

NYHET! Sök studentvisa för studier om du flyttar hit från 2021.
Reglerna för att studera i Storbritannien kommer att ändras 2021. Du som planerar att studera i Storbritannien från 2021 och inte redan studerar/bor i landet behöver söka studentvisa innan du påbörjar dina studier. Ansökan för att söka studentvisa öppnade den 5 oktober 2020. Du hittar mer information och ansöker via denna länk till Home Office webbsida.

Då reglerna för studier i Storbritannien ändras har brittiska myndigheter tagit fram en guide med mer information.

  • För att ha rätt att söka studentvisa behöver du få 70 poäng i det nya brittiska poängsystemet för visum.
  • Du kan ansöka om visa tidigast 6 månader innan dina planerade studier börjar.
  • Kostnaden för ansökan är £348. Du måste även betala Immigration Healthcare Surcharge som del av din ansökan, detta ger dig rättighet till sjukvård via NHS under din studietid. https://www.gov.uk/healthcare-immigration-application/how-much-pay
  • Du rekommenderas inte boka din resa/boende innan dess att din ansökan är godkänd. Ansökningstiden kan variera. Du måste resa till Storbritannien med det resedokument (pass/id-kort) du gjorde din ansökan med.
  • Du kan ha rätt att arbeta deltid under dina studier, beroende på nivå av studier mm.
  • Om du tar examen kan du därefter söka Graduate Visa vilket ger dig rätt att stanna i landet för att söka arbete under en begränsad tid. Du kan också ansöka om andra visum med sponsrande företag om du får en anställning.
Senast uppdaterad 06 okt 2020, 07.42