Flytta till Storbritannien

I samband med att Storbritannien lämnat EU har EUs fria rörlighet att upphöra i landet. För dig som flyttar hit efter den 31 december 2020 kommer en ny migrationslagstiftning att gälla.

Flytt till Storbritannien från 1 januari 2021

Den 1 januari 2021 slutade EU:s fria rörlighet att gälla i Storbritannien och landet introducerar ett nytt poängbaserat migrationssystem. Enligt det nya systemet behandlas EU-medborgare och icke EU-medborgare lika.

Du som vill flytta till Storbritannien behöver ansöka om tillstånd innan flytt. Detta gäller oavsett anledning för din flytt. 

Länk till information om det nya migrationssystemet.

Flytt till familj i Storbritannien från 1 januari 2021

Kan en svensk medborgare flytta till Storbritannien och söka uppehållsrätt genom familjemedlem?
Ja, under förutsättning att den familjemedlem du vill flytta till är EU-medborgare och har pre-settled/settled status enligt EU Settlement Scheme samt att er familjerelation påbörjades innan 31 december 2020 och fortfarande är aktiv. Du kommer att behöva söka om tillståndet innan du reser till/bosätter dig i Storbritannien. Mer information på brittiska myndigheters webbsidor.

Det finns även andra vägar för familjeåterförening. Se information på brittiska myndigheters webbsidor och kontakta Home Office eller brittiska ambassaden i Stockholm. 

Kan en svensk medborgare flytta till Storbritannien och söka uppehållsrätt genom brittisk familjemedlem?
I vissa fall ja, beroende på om vissa förutsättningar uppfylls gällande er relation och bosättning i EU-land. Se brittiska myndigheter för mer information. Deadline för ansökan är 29 mars 2022. Läs mer här.

Ytterligare information om flytt till Storbritannien hittar du på denna sida.

Information till dig som var bosatt i Storbritannien före 31 december 2020

Alla svenskar (med undantag av de som har brittiskt medborgarskap eller Indefinite Leave to Remain) som bosatte sig i Storbritannien senast 31 december 2020 måste ansöka om det nya uppehållstillståndet, settled status, senast 30 juni 2021. Ansökan är kostnadsfri, ansök via denna webbsida.

Senast uppdaterad 08 jan 2021, 10.55