Meny

Bosatt i Storbritannien

Inom ramen för utträdesförhandlingarna mellan Storbritannien och EU har en överenskommelse nåtts om medborgares rättigheter, som innebär att en ny status – så kallad settled status – skapats för EU-medborgare som bosatt sig i Storbritannien före EU-utträdet eller gör så under övergångsperioden, fram till 31 december 2020. Du ansvarar själv för att ansöka om det nya uppehållstillståndet.

Behöver jag som svensk göra något för att fortsätta bo i Storbritannien efter brexit?

Ja, du måste ansöka om det nya uppehållstillståndet för EU-medborgare, så kallat settled /pre-settled status. Ansök så snart som möjligt, senast 30 juni 2021. Ansökan är gratis.

Har man redan ett permanent uppehållstillstånd, PR, behöver man byta detta till ett settled status då PR inte kommer att vara giltigt efter 31 december 2020.

Har man har indefinite leave to remain, ILR, är det inte nödvändigt att byta till ett settled status, men settled status ger utökade rättigheter i enlighet med överenskommelsen med EU. Har man ILR är det viktigt att kunna påvisa det, exempelvis genom att ha kvar passet som originalstämpeln finns i. 

Information från brittiska regeringen om EU-medborgares status i Storbritannien och vad som är viktigt att veta finns här.

Vad händer om man inte ansöker om settled status?

Om man inte ansöker kan det innebära att man inte får stanna kvar i landet efter 31 december 2020. Med settled status har du kvar din rätt att vistas i landet mer än 3 månader, arbeta, studera, använda NHS, ta ut statlig pension, hyra bostad mm. 

Hur kan jag styrka att jag har varit bosatt i Storbritannien före 31 december 2020?

Det finns många sätt att bevisa att du är bosatt i Storbritannien.

Här kan du läsa mer om vilka dokument du kan använda vid ansökan.

Måste jag ansöka om settled status även om jag är gift med en brittisk medborgare?

Ja, settled status krävs för att uppehållstillståndet ska knytas till dig som egen person. Om du är gift med en brittisk medborgare kan du annars, precis som icke EU-medborgare, ansöka om uppehållstillstånd i egenskap av make/maka, d.v.s. anhörighetsinvandring.

 

Senast uppdaterad 11 sep 2020, 14.17