Sveriges ambassadMadrid, Spanien

Välkommen till Sveriges ambassad i Madrid.

Lokaltid Madrid
06:22

Information om bilresa från Spanien till Sverige

22 apr 2020

Spanien har just nu gränskontroller och skärpta regler för inresa med anledning av det pågående Coronautbrottet. Begränsningarna medger möjligheten att ta sig hem, vilket innebär att man får köra genom Spanien för att ta sig hem till Sverige, detsamma gäller Frankrike och Tyskland.

Du kan behöva uppvisa ett dokument som visar att du är bosatt i Sverige. Genom Skatteverket kan du beställa eller skriva ut ett personbevis där din folkbokföring i Sverige framgår: Skatteverkets information om personbevis. Du kan också ringa Skatteupplysningen 0771-567 567, (från utlandet 0046 771 567 567) om du inte själv kan hitta och beställa personbeviset eller skriva ut det.

Från och med 8 april kräver franska myndigheter ett intyg för alla som ska resa in i eller igenom Frankrike. Intyget kan laddas ner här. Det gäller alla färdsätt - bil, tåg, båt och flyg samt vid alla typer av resor. Ifyllt intyg ska visas upp vid gränskontroll. För mer information om Frankrike se ambassaden i Paris webbsida.

Det finns inte något formellt krav på intyg från ambassaden för hemresa, men här kan du ladda ner ett intyg om du skulle får frågor. Skriv ut intyget och fyll i namn, ditt svenska pass- eller personnummer eller spanskt NIE och skriv under. Har du svårt att skriva ut dokumentet, kan du intyga att du är på väg hem på ett separat papper.

Resor genom Tyskland på väg hem till Sverige är fortsatt möjliga för svenskar och personer med hemvist i Sverige. Den tyska gränspolisen kan dock kräva att få se bevis på att resan enbart är en transitresa genom Tyskland på väg till Sverige och att det inte finns några tvivel på att den resande har för avsikt, och kan, lämna Tyskland. Den som planerar att resa hem till Sverige via Tyskland bör därför ha den fortsatta resan bokad och klar, så att tex. en flyg- eller färjebiljett kan visas upp redan vid inresan i Tyskland. Det rekommenderas även att man kan visa upp ett dokument som intygar hemvist i Sverige, exempelvis personbevis (se stycket ovan).

Resenärer på väg in över Tysklands gräns från Österrike, Frankrike, Luxemburg, Schweiz och Danmark bör undersöka vilka gränsövergångar som är öppna (länk finns på ambassaden i Berlins webbsida) samt vilka färjetransporter som går. Det är möjligt att köra från Tyskland till Sverige via Danmark. Det kan vara svårt att boka hotell i Tyskland under en genomresa på väg till Sverige, särskilt för privatpersoner. Det beror på att hotellen inte längre får hyra ut rum till turister och inte alltid gör distinktionen mellan turister och transitresenärer. Det är därför viktigt att påpeka att man är i transit på väg hem.

Situationen kan dock förändras snabbt och du bör löpande hålla dig informerad. Hemsidor till de svenska ambassaderna hittar du här.

Senast uppdaterad 22 apr 2020, 12.47