Meny

Serbien inför undantagstillstånd i hela landet.

16 mar 2020

Serbien inför undantagstillstånd, från och med måndagen den 16 mars i hela landet för att förhindra spridning av koronaviruset.

Detta innebär att gränserna stängs för alla inresande utom för serbiska medborgare, eller utländska medborgare/diplomater med uppehållstillstånd.

För serbiska medborgare, ackrediterade diplomater och utländska medborgare som är bosatta i Serbien gäller obligatorisk självisolering vid ankomsten till Serbien i minst 14 dagar, medan de som kommer från Schweiz, Iran, Rumänien, Spanien, Tyskland, Frankrike, Österrike, Slovenien och Grekland föreskrivs 28 dagars isolering.

Vid inresa kommer de att utfärdas ett juridiskt bindande beslut om självisolering som måste efterföljas. Avvikelser från självisoleringsbeslut kan sanktioneras med böter mellan 30.000 och 150.000 RSD. Personer som är smittade och bryter mot självisoleringsbeslutet kan straffas med fängelse upp till tre år. 

Folksamlingar i stängda utrymmen begränsas till högst 50 personer. Arbetstiden för restauranger, cafeer, barer begränsas mellan 08.00 och 20.00. Kollektivtrafiken kommer att fungera enligt körschema som i övrigt gäller för helger. Förskolor, grundskolor och universitet håller stängt tills vidare.

Invånare  i landet över 70 års ålder rekommenderas starkt att hålla sig inomhus.

Polis och militär kommer att mobiliseras i högre grad i samhället för att säkerställa att undantagstillståndet efterföljs.

Senast uppdaterad 16 mar 2020, 10.25