Aktuell information till svenskar i Ryssland

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Ryssland. Svenskar som befinner sig i Ryssland uppmanas att följa händelseutvecklingen, iaktta försiktighet och undvika stora folkmassor (för mer information se hela nyheten).

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Ryssland.

Det allmänna säkerhetsläget i regionen har försämrats. Svenskar som befinner sig i Ryssland uppmanas att följa händelseutvecklingen via internationell massmedia och ambassadens reseinformation, skriva upp sig på svensklistan och ladda ner appen UD Resklar. Glöm inte att avregistrera dig från listan när du lämnar landet.

Kontrollera att ditt pass är giltigt.

Luftrummet i Ryssland och omkringliggande länder har stängts eller begränsats för flyg från Ryssland. Det kan därför vara betydligt svårare för de som planerar att lämna landet att hitta transportalternativ. Om du befinner dig i Ryssland kan det vara bra att omgånde se över hemresemöjligheter.

Det går inte längre att använda utländska betalkort i kortterminaler och inte heller att ta ut kontanter i bankomater med dessa.

Ett kraftigt försämrat säkerhetsläge kan begränsa ambassadens möjligheter att ge konsulärt stöd.

 

Gränsövergångar

  • Finland

Gränsövergångarna mellan Ryssland och Finland vid Torfyanovka-Vaalimaa och Brusnichnoe-Nuijamaa är öppna för vägburen passagerartrafik dagtid (godstrafik även nattetid).

Nattetid kan passageraröverfart enligt uppgift medges endast mot uppvisande av transferbiljett vidare från Finland, som gör att väntan till nästa dag ej är möjlig. Gränsövergångarna vid Raja-Jooseppi, Salla och Lyuttya-Vartius är öppna för passagerartrafik dagtid. Gränsövergången vid Svetogorsk-Imatra är stängd för persontrafik.

Observera att det inte är tillåtet att korsa den finsk-ryska landgränsen till fots. För detaljerad och uppdaterad information, inklusive aktuella Covid-restriktioner, kontakta den finska gränspolisen

  • Lettland

De två gränsövergångarna mellan Ryssland och Lettland vid Ubylinka-Grebneva och Burachki-Terehova är öppen dygnet runt för EU-medborgare, personer med uppehållstillstånd i ett EU-land samt personer med giltiga viseringar. Gränspassage medges både med bil och till fots. Observera att det fortfarande krävs europeiskt covidbevis eller ett giltigt PCR-test för att korsa gränsen. Möjligheten till kollektivtransport över den lettiska gränsen är begränsad och egen bil rekommenderas. För mer information, kontakta den lettiska gränspolisen

  • Estland

Gränsövergången mellan Ryssland och Estland vid Ivangorod-Narva är öppen för EU-medborgare dygnet runt, inklusive övergång till fots.

Gränsövergångarna vid Shumilkino-Luhamaa samt Pechory-Koidula är öppna dygnet runt för EU-medborgare för vägburen transport. För detaljerad och uppdaterad information, inklusive aktuella Covid-restriktioner, kontakta den estniska gränspolisen

  • Litauen

De två gränsövergångarna från Kaliningrad till Litauen (Sovetsk-Panemuné och Cernyshevskoe - Kybartai) är öppna dygnet runt för EU-medborgare. Från och med den 31 mars kan även medborgare i tredje land resa in i Litauen. Transitresenärer är undantagna från kravet att uppvisa giltigt vaccinationsbevis eller PCR-test. Läs mer här.  

  • Norge

Gränsövergången mellan Ryssland och Norge vid Borisoglebsk-Storskog är öppen dagtid (10-17) för EU-medborgare.  Passage över den rysk-norska gränsen får i normalfallet ej ske till fots. Inga möjligheter till kollektiv transport/taxi över gränsen uppges finnas. Svenskar som inte har tillgång till egen bil och som önskar korsa gränsen uppmanas kontakta Sveriges Honorärkonsulat (Norges Generalkonsulat) i Murmansk senast en dag innan önskad gränsövergång: cg.murmansk@mfa.no 

Buss- och tågtrafik

Om du saknar egen bil och önskar korsa gränsen till Finland eller Estland, kan till exempel följande buss-/transportbolag kontaktas: www.luxexpress.eu (Estland och Finland), www.ecolines.net (Estland och Finland), en.hh-kuriiri.fi (Finland), bus.sovavto.ru (Finland), skandinavia.spb.ru (Finland).

Flygtrafik

Enligt officiella ryska uppgifter har elva flygplatser i södra Ryssland tillfälligt stängts. De aktuella flygplatserna finns på följande orter: Rostov-na-donu, Krasnodar, Anapa, Gelendzjik, Elista, Belgorod, Brjansk, Kursk, Lipetsk, Voronezj och Simferopol (på illegalt annekterade Krim). Enligt ryska medieuppgifter kommer flygplatserna att hållas stängda
tills vidare.

Flygtrafik mellan Moskva och ett antal orter i södra Ryssland har dirigerats om till andra flygplatser, bland annat Sotji.

Covid-19

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande.

Senast uppdaterad 25 maj 2022, 12.05