Information om coronaviruset

Ryssland har, precis som många andra länder, bekräftat flera fall av den nya sjukdomen covid-19 på sitt territorium. 

På den här sidan samlar ambassaden information som under rådande omständigheter kan vara relevant för svenskar som befinner sig i Ryssland. 
Ambassaden uppmanar också svenskar att registrera sig på svensklistan. Ladda gärna också ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för att snabbt få information när något nytt händer.
---

Här är några viktiga punkter i ambassadens reseinformation. Scrolla ner för att läsa den fullständiga reseinformationen!

  • Ryska inreseregler och restriktioner för att begränsa spridning av Covid-19 kan förändras med kort varsel. Därför rekommenderas svenska medborgare att noga höra sig för med ryska myndigheter om vilka regler som gäller för resor till Ryssland och för vistelse i de regioner de avser besöka.
  • Sedan den 26 december ska den som reser till Ryssland från Storbritannien hålla sig isolerad i 14 dagar efter ankomst. 
  • Det ryska inreseförbudet för utländska medborgare gäller tills vidare. Något slutdatum har inte offentliggjorts, men gränsen har öppnats för vissa personkategorier.
  • De som reser in med flyg ska uppvisa ett intyg att de inte har Covid-19 (PCR-test) som genomförts 72 timmar före inresa.
  • Svenska medborgare och andra personer med hemvist i Sverige kan resa från Ryssland till Sverige landvägen via Finland, med reguljärt flyg. Detta gäller även ryska medborgare med svenskt PUT/UAT.
  • Reguljär internationell flygtrafik har återupptagits i begränsad omfattning. För närvarande från Moskva till bland annat London, Istanbul och Antalya.
  • Utländska medborgare, som hade laglig rätt att vistas i Ryssland den 15 mars, kan stanna till och med 15 december utan att ansöka om förlängt uppehållstillstånd/visum. 
  • Ryska regioner har infört olika restriktioner. Moskva har hävt de flesta av de restriktioner som begränsade rörelsefriheten i staden, men en del gäller fortfarande. Läs mer nedan. 
  • Sedan 28 oktober är munskydd obligatoriskt i hela landet på allmänna platser, i kollektivtrafiken, taxi, på parkeringsplatser och inuti hissar.
Senast uppdaterad 11 nov 2020, 12.28

Information om coronaviruset i Ryssland