Rösta i Peru 2022

22 jun 2022

Söndagen den 11 september är det val till riksdag, region och kommunfullmäktige i Sverige.

Om du befinner dig utomlands när det är val kan du förtidsrösta. Du kan antingen förtidsrösta genom att posta en brevröst från utlandet eller rösta här på ambassaden i Lima. Det kommer att finnas möjlighet att hämta ut brevröstningsmaterial på honorärkonsulatet i Cusco. 

ambassaden i Lima kommer det finnas möjlighet att rösta följande datum:

Lördag 20 augusti kl. 10:00-13:00

Tisdag 23 augusti kl. 16:00-20:00

Onsdag 31 augusti kl. 16:00-20.00

Brevröstningsmaterial kommer att kunna hämtas ut från honorärkonsulatet i Cusco på nedan adress. Vänligen kontakta honorärkonsul Boris Gomez för information om tider via telefon +51 944 082 847 eller mejl: swedencusco@gmail.com

El Consulado Honorario de Suecia

El Huerto de Huayllapampa K2.

San Jerónimo, Cusco, Perú.

För mer information om förtidsröstning läs valmyndighetens information här: Förtidsrösta från utlandet vid årets val - Valmyndigheten

Röstade du inte i förra valet och har bott mer än 10 år utomlands, behöver du anmäla dig till röstlängden. Uppgifterna måste vara Skatteverket tillhanda senast den 12 augusti 2022 för att de ska kunna tas upp i tid i röstlängden.

För allmän information om kommande val se Valmyndighetens webbsida. 

Anmäl dig till röstlängden vart tionde år

Om du är svensk medborgare, har fyllt eller fyller 18 år senast på valdagen, är bosatt i utlandet (inte folkbokförd i Sverige), men någon gång har varit folkbokförd i Sverige har du rösträtt i riksdagsvalet och valet till Europaparlamentet.

Som svensk medborgare bosatt i utlandet har du rösträtt i riksdagsval och val till Europaparlamentet. Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den.

För att anmäla dig till röstlängden måste du fylla i blanketten "Ny adress/röstlängd för utvandrad" och skicka in den till Skatteverket. Adressen står på blanketten.

Även en inkommen röst från utlandet vid ett val räknas som en anmälan till röstlängden. Dessutom räknas rösten i det aktuella valet om den inkommer senast dagen innan valdagen.

Här finns mer information på Skatteverkets webbsida samt länk till blankett.

Har du frågor om anmälan till röstlängden eller uppgifter i folkbokföringsregistret? Kontakta Skatteverket på telefon +46(0)8 564 851 60 eller online.

Senast uppdaterad 22 jun 2022, 16.28