Utlandsresor – förlängning av avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder

31 mar 2021

UD har den 31 mars 2021 beslutat om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder, förutom de länder för vilka avrådan tidigare har hävts.

Rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts, beslutar UD följande:

  1. För samtliga länder som inte omfattas av punkt 3 nedan, förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 maj 2021.
  2. UD har idag den 31 mars 2021 även beslutat att häva avrådan från icke nödvändiga resor till Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland samt Norge.
  3. UD har därmed hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike. Dessa länder är undantagna från avrådan från icke nödvändiga resor.

Allmänna råd till svenska resenärer

  • Överväg noga om det verkligen är rätt tid att genomföra en resa just nu. Alla svenskar som ändå bestämmer sig för att resa utomlands bör följa dessa tre råd: läsa på inför resan, följa lokala regler på resmålet och planera även för hemresan. Följ gärna appen Resklar och swedenabroad.se.
  • Att avrådan hävts från för större delen av Europa innebär inte att det är riskfritt att resa till dessa länder. De flesta länder har olika krav och rekommendationer, till exempel utegångsförbud, karantän, munskydd och covid-19-testning. Ett stort eget ansvar faller på den enskilde resenären att genomföra resan på ett säkert sätt.
  • Svenskar uppmanas att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer om att hålla avstånd, tvätta händerna och undvika större sociala sammanhang. Det är viktigt att följa dessa även när man befinner sig utomlands.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att alla som reser tillbaka till Sverige testar sig för covid-19 och testar sig ytterligare en gång fem dagar efter ankomsten. Stanna hemma i minst sju dagar efter ankomst till Sverige. Om du inte utvecklar symtom eller testar positivt under de sju dagarna kan du efter det röra dig i samhället men du ska alltid följa de råd och rekommendationer som gäller för alla.
Senast uppdaterad 31 mar 2021, 11.46