Idag 31 maj publiceras OECD:s Economic Outlook

31 maj 2021

Rapporten behandlar OECD:s syn på de ekonomiska utsikterna.

Utsikterna för världsekonomin har ljusnat ytterligare men skillnader i vaccineringstakt och finanspolitiska stimulanser mellan länder innebär att återhämtningen bedöms bli ojämn, enligt OECD:s Economic Outlook som publiceras i dag.

Global BNP bedöms växa med 5,8 procent 2021 och 4,4 procent 2022. Världsekonomin är nu tillbaka på de aktivitetsnivåer som rådde före krisen, men förväntas i slutet på 2022 fortfarande vara lägre än vad som förväntades i prognoserna innan pandemins utbrott. OECD bedömer att den senaste tidens uppgång i inflation sannolikt är tillfällig, då resursutnyttjandet i många länder fortsatt är lågt. Osäkerheten är fortsatt stor men riskerna har samtidigt blivit mer balanserade.

OECD rekommenderar att länder bör satsa på en effektiv utrullning av vaccin samt stödja internationella vaccinationsinsatser. Riktade finans- och penningpolitiska åtgärder behövs för att fortsätta stödja den ekonomiska återhämtningen men på längre sikt bör skuldhållbarhet prioriteras. Makroekonomiska åtgärder bör vidare kompletteras med strukturella reformer för en långsiktigt hållbar tillväxt.

Läs mer på OECD:s hemsida

Senast uppdaterad 31 maj 2021, 10.27