#WikiGap 8 mars – för ett jämställt internet

06 mar 2018

På internationella kvinnodagen, imorgon 8 mars, anordnar Sveriges ambassad i Haag och Wikimedia Nederland tillsammans en skrivarstuga på svenska residenset, #WikiGap. Målet med skrivarstugan är att tillsammans skapa fler artiklar om kvinnor på Wikipedia för att åstadkomma ett mer jämställt internet – och en mer jämställd värld.

Wikipedia är världens största nätbaserade och användargenererade uppslagsverk. Innehållet som förmedlas påverkar och färgar användarnas kunskap om världen. Men där, liksom i övriga delar av samhället, råder en stor obalans. 90 procent av innehållet är skapat av män, och det finns mer än fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Siffrorna varierar något regionalt men bilden är densamma över hela världen: Informationen om kvinnor är inte bara mindre omfattande än den är om män, den är också i större utsträckning negativ och av en annan natur.

För att bidra till en mer rättvisande bild har Sveriges ambassad tillsammans med Wikimedia Nederland därför tagit initiativ till eventet #WikiGap. Den 8 mars – på internationella kvinnodagen – får vi sällskap av UD och svenska ambassader som anordnar parallella events i fler än 40 länder, från Sverige till Vietnam, Egypten och Colombia, tillsammans med lokala aktörer och samarbetspartners.

Senast uppdaterad 07 mar 2018, 12.11