Meny

Vad betyder 'hålla avstånd' i vardagen?

16 mar 2020

Nederländska regeringen förklarar begreppet 'hålla avstånd' i vardagen.

UD avråder sedan 14 mars från icke nödvändiga resor till alla länder, läs mer här.

 

Vad betyder det att "hålla avstånd på grund av coronavirus"?

Den nederländska regeringen förklarade idag närmare vilka riktlinjer som ska iakttas i vardagen.

Du får:

... gå ut och promenera, vandra med hunden eller gå och handla. Håll därvid alltid 1,5 m avstånd till varandra.

... gå och handla i mataffär, men undvik folkmassor och håll 1,5 meter från andra människor. Mat kan enklast beställas hem (och betalas kontaktlöst). Begränsa take-away som du själv måste hämta och undvik att stå nära varandra i så fall.

... ta en kopp kaffe ihop med någon under iakttagande av hygienåtgärder, men tänk på att inte besöka äldre och personer med nedsatt motstånd som är en utsatt grupp. Använd istället telefon eller kanske videosamtal.

... springa med din springklubb, om du håller 1,5 meters avstånd till övriga deltagare.

... besöka frisören eller nagelsalongen, men håll avstånd till andra kunder (1,5 m).

 

Du får inte:

... ha fest - i praktiken kommer det inte att vara möjligt att hålla tillräckligt med avstånd inom en grupp, så rådet är att skjuta upp fester för närvarande.

... ordna sammankomster för mer än hundra personer. Detta gäller även bröllop och begravningar. Vid dessa tillfällen är det också viktigt att komma ihåg att inte skaka hand eller krama för att uttrycka din medkänsla.

 

Är du över 70 eller har du ett reducerat motstånd? Begränsa dina fysiska sociala kontakter så mycket som möjligt, kanske moderna kommunikationsformer som videosamtal kan provas.

 

Barn:

Inom familjen är det förstås inte möjligt att "hålla avstånd". Barn får också gärna vara ute och leka, på lekplatsen, på torget, stranden eller i skogen. Men undvik i alla lägen grupper och håll alltid 1,5 meters avstånd till andra familjer.

Senast uppdaterad 16 mar 2020, 18.14